Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 21/06/2022

Pirmais notiesājošais spriedums Eiropas prokuratūras veiktajā izmeklēšanā Latvijā: ar iepirkumu saistīta krāpšana vairāk nekā 100 000 eiro apmērā

Attēls: Pirmais notiesājošais spriedums Eiropas prokuratūras veiktajā izmeklēšanā Latvijā: ar iepirkumu saistīta krāpšana vairāk nekā 100 000 eiro apmērā

Vidzemes rajona tiesa par krāpšanu iepirkumā notiesājusi trīs Latvijas pilsoņus, kuri īstenoja Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) finansētu projektu par divu tuneļveida siltumnīcu būvniecību. Kopš Eiropas prokuratūras (EPPO) izveides tas ir pirmais notiesājošais spriedums EPPO izmeklētajā lietā Latvijā.

Laikā no 2017. gada decembra līdz 2018. gada novembrim personu grupa, iepriekš saskaņojot cenas, organizēja savā kontrolē esoša uzņēmuma uzvaru ELFLA atbalstītā iepirkumā. Latvijas Lauku atbalsta dienestam tika iesniegti nepatiesu informāciju saturoši dokumenti, uz kuru pamata dienests pieņēma lēmumu izmaksāt minētajam uzņēmumam atbalsta finansējumu 104 030 eiro apmērā.

2022. gada 3. maijā Eiropas deleģētais prokurors vienošanās procesa kārtībā nosūtīja tiesai krimināllietu pret trim fiziskajām personām par to, ka tās personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās ar viltu ieguva ELFLA atbalstītā projekta mantu, kā arī pret vienu juridisko personu piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai.

Apsūdzētie atzina savu vainu un izmantoja Kriminālprocesa likumā paredzētās tiesības uz sadarbību, izvēlēdamies vienkāršāku procesa veidu. Tas nozīmē, ka Eiropas deleģētais prokurors un apsūdzētās personas vienojās par vainas atzīšanu un sodu. Vienošanās paredzēja, ka prokurors lūdz tiesu atzīt apsūdzētos par vainīgiem minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piespriest diviem apsūdzētajiem brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem un naudas sodu 2500 eiro, bet vienam apsūdzētajam – naudas sodu 2500 eiro. Savukārt uzņēmumam prokurors lūdz tiesu piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli – uzņēmuma bankas kontā esošo 5000 eiro konfiskāciju.

Apsūdzētās personas un uzņēmums ir pilnībā atmaksājuši nelikumīgi iegūto finansējumu.

2022. gada 14. jūnijā tiesa, apstiprinot noslēgto vienošanos, taisīja notiesājošu spriedumu.

Apsūdzība un notiesājošais spriedums trijotnes lietā bija iespējami bez vilcināšanās, pateicoties sekmīgai un ciešai sadarbībai ar Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3. biroja 1. nodaļas amatpersonām.

Tāpat Eiropas prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ