Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 28/01/2013

Prokuratūra pieņem lēmumus par personu saukšanu pie kriminālatbildības tā dēvētajā AS „Latvenergo” amatpersonu kukuļošanas lietā

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors, tā dēvētajā, Latvenergo krimināllietā, papildus iepriekš pieņemtajiem lēmumiem, 2013.gada 24.janvārī ir pieņēmis vēl piecus lēmumus par  personu saukšanu pie kriminālatbildības par vairāku noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu saistībā ar AS “Latvenergo” rīkoto Rīgas otrās termoelektrocentrāles otrās kārtas rekonstrukcijas iepirkuma konkursu.

Trīs personām apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 317.panta otrās daļas par dienesta pilnvaru pārsniegšanu mantkārīgā nolūkā un Krimināllikuma 320.panta trešās daļas par kukuļņemšanu lielā apmērā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Vienai personai apsūdzība celta  pēc Krimināllikuma 317.panta otrās daļas, 20.panta ceturtās daļas par dienesta pilnvaru pārsniegšanas mantkārīgā nolūkā atbalstīšanu, Krimināllikuma 323.panta otrās daļas par kukuļdošanu lielā apmērā un Krimināllikuma 326 - 1.panta otrās daļas par tirgošanos ar ietekmi.

Vienai personai apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 326 -1.panta otrās daļas, 20.panta ceturtās daļas par tirgošanās ar ietekmi atbalstīšanu.

Saskaņā ar celtajām apsūdzībām minētie noziedzīgie nodarījumi notikuši laika periodā no 2007.gada 21.jūnija līdz 2010.gada 15.jūnijam. Saistībā ar AS “Latvenergo” rīkoto Rīgas otrās termoelektrocentrāles otrās kārtas rekonstrukcijas iepirkuma konkursu amatpersonas par konkrēta uzņēmuma uzvaru pieņēma kukuļa piedāvājumu, kas pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa kopā ir LVL 5 432 989,90. Tā kā kukuļošanā iesaistītās personas tika aizturētas, tad visa kukuļa summa netika nodota, tika nodots kukulis kopā LVL 77 499,54 apmērā.

Pirms tam saistībā ar šo iepirkumu, 2012.gada 14.decembrī apsūdzība celta vēl vienai personai pēc Krimināllikuma 326 -1.panta pirmās daļas par tirgošanos ar ietekmi.

2012.gada 14.decembrī pret vienu personu kriminālprocess šajā epizodē izbeigts daļā, jo šīs personas izdarītajā nodarījumā nav noziedzīga nodarījuma sastāva. Šajā epizodē ir uzsākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskai personai.

Attiecībā par kriminālvajāšanas uzsākšanas iespēju pret pārējām personām, kuras Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētājs lūdzis saukt pie kriminālatbildības, tiks izlemts turpmākajā izmeklēšanas gaitā.

      

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

 

Aiga Šēnberga
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Senberga@lrp.gov.lv

Atpakaļ