Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 19/12/2013

Starptautiskās organizētās noziedzības grupas darbības pārtraukšana šķidrā kokaīna kontrabandas lietā

2011. gadā Igaunijas kompetentās iestādes uzsāka izmeklēšanu par Latvijas-Igaunijas organizētās noziedzības grupas darbību šķidrā kokaīna kontrabandā no Dominikānas Republikas uz Eiropu un Krievijas Federāciju, izmantojot Latvijas un Igaunijas kurjerus.

Pēc Latvijas puses iniciatīvas un ar Eirojusta Latvijas pārstāvniecības atbalstu tika ierosināts izveidot apvienoto starptautiskās izmeklēšanas vienību, kuras darbību finansētu Eirojusts.

2012.gada jūlijā Latvijas Republikas ģenerālprokurors Ē. Kalnmeiers parakstīja līgumu starp Latviju un Igauniju par apvienotās Starptautiskās izmeklēšanas vienības izveidošanu, kurā ietilpa prokuratūras un tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji, ar mērķi koordinēt tiesu varas un tiesībsargājošo iestāžu darbības abās valstīs narkotiku un narkotiku kontrabandas  peļņas konfiscēšanā, organizētās  noziedzības grupas dalībnieku  arestēšanā.

Apvienotās starptautiskās izmeklēšanas vienības darbības laikā notika vairākas koordinācijas sanāksmes gan Eirojusta mītnē, gan iesaistītajās valstīs. Izmeklēšanas vienības darbības rezultātā 11 personas ir sauktas pie kriminālatbildības un 3 personas izsludinātas starptautiskajā meklēšanā.

Laika periodā no 2012.gada septembra līdz 2013.gada martam organizēta grupa transportējusi vismaz 8,086 litrus šķidrā kokaīna, kas konvertēts pulvera formā dotu aptuveni 16,172 kg kokaīna pulveri, kas dotu no 556,000-1,552,000 Eiro peļņu.

Starptautiskās izmeklēšanas grupas darbības laikā tika iegūta informācija arī par citām starptautiskās organizētās grupas darbībām.

Apvienotās starptautiskās izmeklēšanas vienībā no Latvijas puses iesaistījās Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes darbinieki.

Atpakaļ