Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 23/10/2013

Tiesai nodota lieta par krāpšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu

Šā gada 9.oktobrī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā par krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izsniegšanu apsūdzēta kāda zvērināta notāre.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, pie kriminālatbildības sauktas divas personas. Viena apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 177.panta trešās daļas un 20.panta otrās daļas, 318.panta otrās daļas, savukārt otra apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 177.panta trešās daļas, 318.panta otrās daļas un 327.panta otrās daļas.

Abas apsūdzētās personas savstarpēji vienojās krāpšanas ceļā iegūt svešu mantu, sagatavojot un panākot, ka cietušās personas paraksta dokumentus, kas rada viņām pašām tiesiski nelabvēlīgas sekas. Mantkārīgā nolūkā, lai atvieglotu krāpšanas izdarīšanu, pielietojot viltu un ieviešot uzticību cietušajās, apsūdzētā notāre ļaunprātīgi izmantoja savu dienesta stāvokli, sagatavojot un norādot cietušām personām parakstīt notariālos aktus un dokumentus, nenolasot to saturu, neizskaidrojot to būtību, noteikumus un tiesiskās sekas. Savukārt otra apsūdzētā persona krāpšanas nolūkā organizēja apsūdzētās notāres dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kontaktējoties ar cietušajām personām, paziņojot apsūdzētajai notārei dokumentu saturu, dokumentos iekļaujamos cietušām neizdevīgos nosacījumus un informāciju par cietušo nekustamajiem īpašumiem.

Noziedzīgie nodarījumi izdarīti, izmantojot cietušo psihisko stāvokli, nespēju saprast un vadīt savu rīcību, nespēju saprast savas rīcības nozīmi, kā arī izmantojot cietušo redzes traucējumus, vecuma nevarību un juridisko zināšanu trūkumu.

Lieta nodota Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai.          

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā. Tāpēc celtās apsūdzības pamatotība ir pārbaudāma tiesas izmeklēšanas laikā.

 

 

Aiga Šēnberga
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Senberga@lrp.gov.lv

Atpakaļ