Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 20/11/2013

Tiesai nodota lieta par organizētas grupas izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā apsūdzētas piecas personas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, organizētā grupā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai trīs apsūdzētie izveidoja organizētu personu grupu, kura reģistrēja un kontrolēja fiktīvus uzņēmumus, sameklēja personas, kuras, nebūdamas informētas par apsūdzēto darbību noziedzīgo mērķi, piekrita kļūt par šo uzņēmumu atbildīgajām amatpersonām, noformēja faktiski nenotikušus darījumus starp organizētās grupas kontrolē esošiem fiktīviem uzņēmumiem, nodrošināja faktiski nenotikušu darījumu iegrāmatošanu uzņēmumu grāmatvedībā un deklarēšanu Valsts ieņēmumu dienestā, kā arī organizēja finanšu līdzekļu plūsmu par faktiski nenotikušiem darījumiem. Turklāt organizētā grupa savā sastāvā iesaistīja divus reālu saimniecisko darbību veicošu uzņēmumu vadītājus, ar kuriem vienojās, ka noformēs faktiski nenotikušus darījumus starp reālu saimniecisko darbību veicošajiem uzņēmumiem un organizētās grupas kontrolē esošajiem fiktīvajiem uzņēmumiem, nodrošinās faktiski nenotikušo darījumu iegrāmatošanu un deklarēšanu Valsts ieņēmumu dienestā, kā arī organizēs finanšu līdzekļu plūsmu par šiem faktiski nenotikušajiem darījumiem. Tādējādi reālu saimniecisko darbību veicošie uzņēmumi prettiesiski ieguva tiesības atskaitīt kā priekšnodokli to pievienotās vērtības nodokļa daļu, kas bija iemaksājama valsts budžetā, radot iespēju valstij nesamaksāto nodokli nepamatoti novirzīt reāli veiktu ar nodokli apliekamu darījumu nodrošināšanai un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanai.

Atbilstoši apsūdzībai organizētā personu grupa nodarīja Latvijas valstij mantiskos zaudējumus kopsummā Ls 27 760,69 apmērā, kā arī legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus kopsummā Ls 27 760,61 apmērā.

Apsūdzētās personas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma 218.panta trešās daļas un 195.panta trešās daļas. Lieta nodota iztiesāšanai Rīgas rajona tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Šēnberga
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Senberga@lrp.gov.lv

Atpakaļ