Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 23/12/2014

Prokuratūra pieņem lēmumus tā dēvētajā AS „Latvenergo” amatpersonu kukuļošanas lietā

Apjomīgajā un lielu sabiedrisko rezonansi ieguvušajā, tā saucamajā, „Latvenergo” amatpersonu krimināllietā Ģenerālprokuratūrā pirmstiesas process notiek pret vairākām a/s Latvenergo bijušām vadošām amatpersonām un ar viņiem saistītām -  atsevišķu Latvijas, Zviedrijas, Spānijas un Turcijas uzņēmumu - atbildīgām personām. Šobrīd apsūdzības uzrādītas kopskaitā 7 personām.

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore V.Jirgena, veicot kriminālvajāšanu šajā kriminālprocesā konstatēja, ka ļoti lielais apjoms un daudzo epizožu skaits rada šķēršļus kriminālprocesa attiecību noregulēšanai saprātīgos termiņos, tādēļ par pilnībā izmeklētajiem noziegumiem, kas attiecās uz „Turcijas epizodi” un saistīta ar Turcijas uzņēmumu „Gama”, š.g. 20.februārī tika izdalīts atsevišķs kriminālprocess par tirgošanos ar ietekmi a/s Latvenergo rīkotajā Rīgas TEC-2 otrās kārtas rekonstrukcijas projekta iepirkuma procesā.

Sadalot  kriminālprocesu, atsevišķā lietvedībā tika izdalīts:

            -kriminālprocess pret Turcijas Republikas pilsoni Ozguru Umutu Eroglu apsūdzībā pēc KL 326.-1 panta „Tirgošanās ar ietekmi” pirmās daļas,

            -process pret juridisko personu-Turcijas Republikas uzņēmumu „Gama” par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu.

Saskaņā ar celto apsūdzību Ozgurs Umuts Eroglu, juridiskās personas – Turcijas Republikas uzņēmuma „Gama” interesēs, Latvijas Republikas pilsonim „konsultantam „L””, pret kuru turpinās kriminālprocess pamatlietas ietvaros, par noslēgtu līgumu starp a/s “Latvenergo” un uzņēmumu „Gama”, personiski, kā atlīdzību piedāvāja samaksāt 3,4% no noslēgtā līguma cenas, kas sastāda LVL 7 933 688,51, lai tā, izmantojot savu profesionālo un sociālo stāvokli prettiesiski ietekmētu a/s “Latvenergo” amatpersonu darbību 2008.gada 3.aprīlī izsludinātajā TEC-2 otrās kārtas rekonstrukcijas projekta iepirkumā.

Šādi, no „konsultanta „L”” iegūstot publiski nepieejamu a/s “Latvenergo” informāciju un dokumentus, un izmantojot tos uzņēmuma piedāvājuma sagatavošanā, uzņēmums „Gama” tika atzīts par uzvarētāju iepirkuma konkursā un 2010.gada 3.martā a/s “Latvenergo” un uzņēmums „Gama” noslēdza TEC-2/2 EPC līgumu.

Pēc līguma noslēgšanas un a/s „Latvenergo” maksājuma daļas par līgumu saņemšanas, uz „konsultanta „L”” bankas kontu Kipras Republikā uzņēmums “Gama” pārskaitīja 3,4% no veiktā pārskaitījuma summas jeb LVL 796  150,71, bet turpmākie maksājumi netika veikti, jo 2010.gada 15.jūnijā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā tika uzsākts kriminālprocess tā saucamajā „Latvenergo” amatpersonu lietā un tika uzlikti aresti noziedzīgi iegūtas naudas kontiem dažādu valstu bankās.

Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā piecos procesos tiesa arestēto naudu atzina par noziedzīgi iegūtu un konfiscēja – kopsummā USD 743 133,39 un

EUR 745 097,69.

 „Turcijas epizodē” gan apsūdzētais Ozgurs Umuts Eroglu, gan uzņēmuma „Gama” vadība sadarbojās ar procesa virzītāju un sniedza būtisku palīdzību lietas apstākļu noskaidrošanā un pierādīšanā, nodarītā kaitējuma atlīdzināšanā.

Sadarbojoties ar procesa virzītāju tika panākta vienošanās, ka uzņēmums „Gama” un a/s Latvenergo” 2012.gada 22.jūnijā parakstīja vienošanos par grozījumiem TEC-2/2 EPC līgumā un par 3,4% samazināja šī līguma cenu, tādējādi uzņēmums „Gama” brīvprātīgi atteicās no a/s “Latvenergo” saņemt to atlīdzības daļu, kas iepriekš bija paredzēta samaksāt „konsultantam „L””, kā arī atmaksāja a/s “Latvenergo” jau līdz 2010.gada 15.jūnijam pārskaitīto sadārdzinājuma summu – LVL 796 150,71 apmērā.

Ņemot vērā augstāk minētos apstākļus, procesa virzītāja – nodaļas prokurore V.Jirgena uzskatīja par iespējamu kriminālprocesu pabeigt piemērojot prokurora priekšrakstu:

            -par sodu – apsūdzētajam Ozguram Umutam Eroglu – 60 minimālo mēnešalgu jeb LVL 12 000,- apmērā,

            -par piespiedu ietekmēšanās līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai – uzņēmumam „Gama” – naudas piedziņas veidā 4 250 mēnešalgu jeb LVL 850 000,00 apmērā.

Turcijas Republikas uzņēmums „Gama” š.g. 8.aprīlī Latvijas Republikas Valsts kasē iemaksāja prokurora priekšrakstā paredzēto naudas summu – LVL 850 000,- ,bet apsūdzētais Ozgurs Umuts Eroglu š.g. 9.aprīlī Latvijas Republikas Valsts kasē iemaksāja LVL 12 000,- ,tādā veidā pilnībā izpildot prokurora priekšraksta prasības.

Tā saucamajā „Latvenergo” kriminālprocesā – gan pamatlietā, gan citos no tās izdalītajos kriminālprocesos turpinās pirmstiesas process, tādēļ sīkāka informācija par izmeklējamiem faktiem, personām un nozieguma izdarīšanas apstākļiem pagaidām netiks sniegta.

      

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Šēnberga
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Senberga@lrp.gov.lv

Atpakaļ