Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 19/10/2016

Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu par kukuļa piedāvāšanu un tā nodošanu Valsts policijas darbiniekiem, lai netiktu sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola ietekmē

2016. gada septembra beigās Liepājas prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā apsūdzēts vīrietis par kukuļa, tas ir materiālās vērtības – 20 eiro nodošanu diviem Valsts policijas darbiniekiem, lai viņi, būdami valsts amatpersonas, izmantojot savu dienesta stāvokli, nesastādītu viņam administratīvā pārkāpuma protokolu par izdarīto administratīvo pārkāpumu – transportlīdzekļa vadīšanu alkohola ietekmē.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, 2016. gada 21. jūlija rītā apsūdzētais vadīja automašīnu pa Peldu ielu Liepājā, kur viņu apturēja Valsts policijas darbinieki.

Konstatējot, ka minētā persona, iespējams, ir alkohola ietekmē, viņš aicināts veikt pārbaudi alkohola ietekmes noteikšanai.

Atrodoties Valsts policijas dienesta automobilī, apsūdzētais izteica piedāvājumu minētajām valsts amatpersonām aizvest viņu līdz bankomātam, lai nokārtotu visu uz vietas, jo nevēloties nepatikšanas. Minētie darbinieki apsūdzētajam paskaidroja, ka tas nav iespējams.

Tika uzsākta transportlīdzekļa vadītāja pārbaudes protokola aizpildīšana, veikts pārbaudes pirmais mērījums, konstatējot, ka pārbaudāmās personas izelpojamā gaisā alkoholu ar koncentrāciju 2,41 promile.

Pēc tam, saņēmis policijas darbinieku atļauju, apsūdzētais izkāpa no minētā dienesta automobiļa un piegāja pie sava transportlīdzekļa, no kura paņēma transportlīdzekļa reģistrācijas dokumentus un 20 eiro naudas zīmi.

Atgriežoties dienesta automobilī, viņš atkārtoti ierosināja nokārtot visu uz vietas, lai viņam nebūtu nepatikšanu, nolika 20 eiro naudas zīmi uz dokumentu mapes, kas atradās blakus automobiļa aizmugurē sēdošajam Valsts policijas darbiniekam. Apsūdzētajam tika veikts pārbaudes otrais mērījums, tika pabeigta pārbaudes protokola aizpildīšana. Tika sastādīts protokols par apsūdzētā izdarīto Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.15 ceturtajā daļā paredzēto pārkāpumu.

Tāpat minētās valsts amatpersonas pa rāciju paziņoja par notikušo Valsts policijas operatīvās vadības nodaļai.

Apsūdzētā persona saukta pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 323. panta pirmās daļas.

Krimināllieta nodota izskatīšanai Liepājas tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ