Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 06/10/2016

Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu par reiderisma gadījumu, kas vēlāk ir veicinājis tā dēvēto antireiderisma grozījumu izstrādi

Rīgas pilsētas Kurzemes rajona prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu pret kādu personu par reiderisma gadījumu, veicot parakstu viltošanu uz komercreģistra iestādei iesniedzamajiem dokumentiem.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, apsūdzētais un pirmstiesas kriminālprocesā nenoskaidrota persona, mantkārīgā nolūkā vienojās personu grupā ar mērķi, izmantojot uzticēšanos ar viltu iegūt SIA “Neo” 100 % kapitāla daļas 711 435,91 eiro vērtībā. Tādējādi iegūstot pilnu kontroli pār komersantu un minētā uzņēmuma bankas kontos esošajiem naudas līdzekļiem lielā apmērā.

Lai realizētu savu mērķi, apsūdzētā persona ar pirmstiesas kriminālprocesā nenoskaidrotu personu 2011. gada februārī izgatavoja un izmantoja vairākus viltotus dokumentus. Tostarp minētā uzņēmuma kapitāldaļu pirkuma līgumu, dalībnieku lēmumu, dalībnieku reģistru, kā arī pieteikumu izmaiņām Uzņēmumu reģistram. Vēlāk Uzņēmumu reģistra valsts notāre, izskatot iesniegtos dokumentus, konstatēja, ka iesniegtie dokumenti atbilst Komerclikuma un citu normatīvo aktu prasībām. Tika pieņemts lēmums, ar kuru noteikts, ka SIA “Neo” iecelts jaunais un vienīgais valdes loceklis - apsūdzētā persona - kuram tika piešķirtas tiesības pārstāvēt sabiedrību atsevišķi. Komercreģistrā tika izdarīts ieraksts, kas apliecināja tā publisku ticamību. Tāpat tika lemts par iepriekšējās uzņēmuma valdes atbrīvošanu.

Ar savām darbībām apsūdzētais izdarīja noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā, Krimināllikuma 275. panta otrajā daļā.

Bez tam, apsūdzētā persona, ierodoties kādā bankā, bankas darbiniecei izteica vēlmi noņemt no SIA “Neo” konta visus esošus naudas un valūtas līdzekļus, pēc tam to slēdzot. Tomēr klientu apkalpošanas operatore, atverot uzņēmuma konta profilu, konstatēja tajā atzīmi, ka konts uz laiku ir bloķēts, saistībā ar iespējamām krāpnieciskām darbībām. Tāpēc uz banku tika izsaukta Valsts policija, kas personu aizturēja.

Minētā persona saukta pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas, 15. panta ceturtās daļas, 275. panta otrās daļas, 15. panta ceturtās daļas.

Krimināllieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Kristīne Sutugina

Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Kristine.Sutugina@lrp.gov.lv

Atpakaļ