Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 09/10/2020

Par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas tiesās divas personas

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā apsūdzētas divas personas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valstij lielā apmērā.

Apsūdzētie bija kāda SIA valdes locekļi un tā saimnieciskās darbības faktiskie veicēji dažādos laika posmos. Apsūdzēto kā uzņēmuma vadītāju pienākums bija aprēķināt maksājamo nodokļu summas, noteiktajā termiņā un pilnā apmērā valsts budžetā nomaksāt nodokļus un nodevas, kā arī kārtot uzņēmuma grāmatvedību.

Tomēr apsūdzētie tīši neveica aprēķināto nodokļu maksājumus valsts budžetā, kaut arī uzņēmuma rīcībā bija šādi līdzekļi un tādējādi viena persona tīši izvairījās no nodokļu nomaksas lielā apmērā, nodarot valstij zaudējumus kopumā par 71 495,47 EUR, bet otra persona tīši izvairījās no minētā uzņēmuma nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas lielā apmērā, nodarot valstij zaudējumus kopumā par 110 970,44 EUR.

Turklāt viena no apsūdzētajām personām bija valdes locekle arī citā uzņēmumā, kur viņai kā uzņēmuma vadītājai bija pienākums aprēķināt maksājamo nodokļu summas, noteiktajā termiņā un pilnā apmērā valsts budžetā nomaksāt nodokļus un nodevas, kā arī kārtot uzņēmuma grāmatvedību. Tomēr apsūdzētā tīši neveica aprēķināto nodokļu maksājumus valsts budžetā, kaut arī uzņēmuma rīcībā bija šādi līdzekļi un tādējādi tīši izvairījās no nodokļu nomaksas lielā apmērā, nodarot valstij zaudējumus kopumā par 46 590,18 EUR.

Prokurors apsūdzētās personas saucis pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas. Kā arī prokurors pieņēmis lēmumu par procesa uzsākšanu par piespiedu līdzekļa piemērošanu vienai juridiskai personai.

Lieta nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

 

Aiga Eiduka

Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālr.:67044444; Mob.tālr.:27044444
E-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ