Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 22/10/2020

Rīgas apgabaltiesa apmierina prokurora protestu un notiesā bijušo Rīgas domes darbinieci ar brīvības atņemšanas un naudas sodu

Rīgas apgabaltiesa apmierināja prokurora protestu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2017. gada 25.augusta spriedumu, ar kuru bija attaisnota Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes nodaļas vadītāja. Tā kā tiesa uzskatīja, ka šī Rīgas domes darbiniece nav atzīstama par valsts amatpersonu, atzīstot viņu par vainīgu par sešu  noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu kā pašvaldības iestādes darbinieci, kura izmantojot savas pilnvaras un ietekmi, ar savu rīcību, vairākkārtēji pieņēma materiālu labumu par kādas darbības izdarīšanu labuma devēja interesēs un pieļauto bezdarbību, kā arī ar to saistīto dokumentu viltošanu, kopā par sešu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kuri paredzēti Krimināllikuma 326.2 panta pirmajā daļā un sešu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kuri paredzēti Krimināllikuma 275.panta otrajā daļā.

Notiesājot bijušo Rīgas domes pašvaldības darbinieci ar brīvības atņemšanas sodu uz 1 gadu 6 mēnešiem un naudas sodu 6 minimālo mēnešalgu apmērā 2580,00 euro.

Spriedumu vēl var pārsūdzēt 10 dienu laikā kasācijas kārtībā Augstākajā tiesā, kur vienreiz jau šī lieta tika izskatīta.

Tā Augstākā tiesa ar 2020.gada 12.jūnija lēmumu atcēla daļā 2019.gada 28.marta Rīgas apgabaltiesas spriedumu par pašvaldības darbiniecei noteikto sodu, atzīstot par pareizu 2019.gada 28.marta Rīgas apgabaltiesas spriedumā izdarīto konstatāciju, ar kuru Rīgas domes darbiniece bija atzīta par vainīgu iepriekšminēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā.

Prokuratūra arī informē, ka pamatlieta, kurā pie kriminālatbildības saukta bijusī Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes vadītāja par kukuļņemšanu - deviņiem šāda rakstura noziedzīgiem  nodarījumiem, no kuriem sešus viņa izdarījusi grupā ar pašvaldības darbinieci, kas notikusi laika posmā no 2012. gada marta līdz 17.septembrim, kad viņa tika aizturēta,  tiek izskatīta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kur notiek liecinieku nopratināšana.

Kopā šajā kriminālprocesā, no kura, ņemot vērā to, ka bijusī Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes vadītāja 2013. gada vasarā bija izsludināta starptautiskajā meklēšanā, sadalot kriminālprocesus - pret divām personām piemēroti prokurora priekšraksti par sodu, ar deviņām personām slēgtas vienošanās par sodu, pret vienu juridisko personu piemēroti piespiedu līdzekļi.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444

 

Atpakaļ