Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 23/04/2021

Prokuratūra izbeidz kriminālprocesu par dienesta viltojumu mantkārīgā nolūkā, jo nav noziedzīga nodarījuma sastāva

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par dokumentu viltošanu (dienesta viltojums) mantkārīgā nolūkā bija rosinājis sākt kriminālvajāšanu attiecībā pret vienu Rīgas pilsētas pašvaldības amatpersonu, diviem nodibinājuma valdes locekļiem par iepriekšminētā noziedzīgā nodarījuma organizēšanu, atbalstīšanu un vienu biedrības pārstāvi par iepriekšminētā noziedzīgā nodarījuma atbalstīšanu. Lietā bija noskaidrots, ka kāda Rīgas pilsētas pašvaldības nodibinājuma valdes loceklis, iespējams, mantkārīgā nolūkā organizēja dokumenta, t.i., protokola viltošanu ar nolūku panākt, lai nodibinājumā viņš tiktu iecelts labāk atalgotā amatā. Dokumentu, kas saturēja, iespējams, apzināti nepatiesu informāciju, parakstīja attiecīgā nodibinājuma dibinātāju pārstāvji, kas vienlaikus bija dokumenta pareizības apliecinātāji, proti, Rīgas pilsētas pašvaldības amatpersona un biedrības pārstāvis.

2021. gada 14. janvārī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore pieņēma lēmumus pie kriminālatbildības saukt vienu amatpersonu pēc Krimināllikuma 327. panta otrās daļas par dokumenta viltošanu (dienesta viltojums) mantkārīgā nolūkā, divas personas pēc Krimināllikuma 20. panta ceturtās daļas un 327. panta otrās daļas par to, ka atbalstīja valsts amatpersonas izdarītu dokumenta viltošanu (dienesta viltojums) mantkārīgā nolūkā, un vienu personu pēc Krimināllikuma 20. panta otrās daļas un 327. panta otrās daļas par to, ka organizēja valsts amatpersonas izdarītu dokumenta viltošanu (dienesta viltojums) mantkārīgā nolūkā.

Pēc kriminālvajāšanas uzsākšanas kriminālprocesā papildus tika veiktas procesuālās un izmeklēšanas darbības un iegūti pierādījumi, ka nodibinājuma dibinātāju sapulcē, izskatot jautājumu par nodibinājuma štatu saraksta apstiprināšanu, tika lemts par personas iecelšanu nodibinājuma direktora amatā, tādējādi konstatēts, ka nodibinājuma dibinātāju sapulces protokolā nav ietverti fakti vai notikumi, kas neatbilst īstenībai. Ņemot vērā iepriekš minēto, 2021. gada 22. aprīlī, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 377. panta 2. punktu, tika pieņemts lēmums par konkrētā kriminālprocesa izbeigšanu, jo personu darbībās nav saskatāmas viņiem inkriminēto noziedzīgo nodarījumu sastāva pazīmes.

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ