Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 29/03/2021

Prokuratūra tiesai nodod krimināllietu par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu

2021. gada martā Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodeva krimināllietu, kurā apsūdzēts kāds vīrietis par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais, būdams valsts amatpersona Rīgas brīvostas pārvaldē, kuram bija tiesības pieņemt lēmumus, kas saistoši citām personām, tiesības veikt uzraudzības un kontroles funkcijas, tiesības rīkoties ar atvasinātas publiskas personas mantu un finanšu līdzekļiem, nepildīja savus valsts amatpersonas pienākumus, lai kontrolētu un uzraudzītu būvniecības procesus Rīgas brīvostas pārvaldes teritorijā. Apsūdzētā persona, apzinoties, ka kādas SIA nomātā Rīgas Brīvostas pārvaldes teritorija būs nepieciešama projekta “Infrastruktūras attīstība Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no pilsētas centra” realizācijai, pieļāva, ka SIA izbūvē minētajā teritorijā atklāta tipa noliktavu.

Tādā veidā no 2007. gada septembra līdz 2015. gada augustam apsūdzētais nepildīja valsts amatpersonas pienākumus un neizdarīja darbības, kuras viņam pēc uzliktā uzdevuma bija jāizdara, lai novērstu paredzamu būtisku kaitējumu lielā apmērā. Apsūdzētajam vajadzēja paredzēt un viņš varēja paredzēt, ka, aiz nolaidības pieļaujot valsts amatpersonas bezdarbību, tā rezultātā radīsies smagas sekas, jo SIA un Rīgas brīvostas pārvaldes noslēgtais nomas līgums paredzēja, ka iznomātāja pienākums, izbeidzot līgumattiecības, ir iegādāties vai atlīdzināt nomniekam ieguldījumus tikai par tām būvēm, kuru celtniecībai iznomātājs pirms celtniecības darbu uzsākšanas devis rakstisku piekrišanu.

Tādējādi apsūdzētais, pieļaujot valsts amatpersonas bezdarbību, izraisīja smagas sekas, nodarot cietušajam – Rīgas brīvostas pārvaldei – materiālu zaudējumu lielā apmērā sakarā ar papildu nepamatotām izmaksām 1 012 467,00 EUR apmērā.

 

Prokurors apsūdzēto vīrieti pie kriminālatbildības saucis pēc Krimināllikuma 319. panta trešās daļas.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ