Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 06/05/2021

Prokuratūra tiesai nodod krimināllietu pret kādu bijušo maksātnespējas administratoru par svešas mantas piesavināšanos

2021. gada aprīlī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā apsūdzēts kāds bijušais maksātnespējas administrators par to, ka izdarīja svešas mantas piesavināšanos vairāk nekā 17 000 EUR apmērā, būdama persona, kurai šī manta uzticēta.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais vīrietis bija iecelts par sešu maksātnespējīgu SIA maksātnespējas procesa administratoru, tas ir, personu, kura saskaņā ar Maksātnespējas likuma 95. pantu pēc parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanas iegūst parādnieka mantas pārvaldīšanas tiesības un to pārvalda kā krietns un rūpīgs saimnieks.

Apzinoties savu darbību prettiesisko raksturu, mantkārīgu motīvu vadīts, ar nolūku savā īpašumā iegūt viņam uzticētos maksātnespējīgo SIA naudas līdzekļus, apsūdzētais bez tiesiska pamata izņēma no SIA norēķinu kontiem, kā arī bez tiesiska pamata pārskaitīja uz savu personīgo norēķinu kontu maksātnespējīgo SIA piederošu naudu, ko izlietoja personīgajām vajadzībām. 

Tādā veidā apsūdzētais, izmantojot maksātnespējas administratoram piešķirtās pilnvaras juridiskās personas maksātnespējas procesā pārvaldīt un rīkoties ar tās naudas līdzekļiem, piesavinājās maksātnespējīgo SIA naudu vairāk nekā 17 000 EUR apmērā.

Apsūdzētais vīrietis pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 179. panta pirmās daļas.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ