Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 19/02/2021

Prokurore, atkārtoti pārsūdzot tiesu nolēmumus, panāk, ka apelācijas instances tiesa apsūdzētajam piemēro reālu brīvības atņemšanas sodu

2017. gada 26. oktobrī Bauskas rajona prokuratūras prokurore tiesai nosūtīja krimināllietu vienas personas apsūdzībā pēc Krimināllikuma 221.2 panta trešās daļas par to, ka viņš nelikumīgi glabāja ne mazāk kā 3 950 000 ml nelikumīga alkoholiska dzēriena ar absolūtā spirta daudzumu aptuveni 2 003 900 ml, kā rezultātā nodarīja Latvijas valstij mantisku kaitējumu vairāk nekā 29 056 EUR apmērā, kas ir nenomaksātā akcīzes nodokļa summa.

Ar Bauskas rajona tiesas spriedumu apsūdzētais tika atzīts par vainīgu un sodīts ar piespiedu darbu uz 280 stundām, bez mantas konfiskācijas. Par šo spriedumu tika iesniegts prokurora apelācijas protests par apsūdzētajam noteikto sodu, lūdzot atcelt minēto tiesas spriedumu un sodīt viņu ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu, nepiemērojot mantas konfiskāciju.

Zemgales apgabaltiesa pilnībā atcēla minēto Bauskas rajona tiesas nolēmumu un krimināllieta tika nosūtīta jaunai izskatīšanai tai pašai tiesai, kura savukārt apsūdzētajam piemēroja brīvības atņemšanu uz vienu gadu, bez mantas konfiskācijas, bet šo sodu noteica nosacīti ar pārbaudes laiku uz vienu gadu. Par šo spriedumu atkal tika iesniegts prokurora apelācijas protests daļā par noteikto sodu, lūdzot atcelt minēto tiesas spriedumu un sodīt apsūdzēto ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu, bez mantas konfiskācijas.

2021. gada 12. februārī Zemgales apgabaltiesa atcēla Bauskas rajona tiesas spriedumu daļā par apsūdzētajam noteikto sodu un Krimināllikuma 55. panta piemērošanu, kā rezultātā taisīts jauns spriedums, sodot apsūdzēto ar brīvības atņemšanu uz 11 mēnešiem, nepiemērojot mantas konfiskāciju.

Iepriekš minētais spriedums vēl nav stājies spēkā un to iespējams pārsūdzēt.

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ