Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 07/10/2021

Prokurors piedalīsies starptautiskā simpozijā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas jautājumiem

Valsts policija sadarbībā ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) vēstniecību Latvijā š.g. 7. - 8. oktobrī organizē starptautisku simpoziju “Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas (NILL) aktuālās tendences un nākotnes izaicinājumi”.

Simpozijā iecerēts vienkopus apvienot tiesībaizsardzības iestāžu pārstāvjus, prokurorus un tiesnešus no Baltijas valstīm, ASV, Izraēlas, Nīderlandes un Apvienotās Karalistes, lai sniegtu labāku izpratni par aktuālajām tendencēm un praktisko pieeju NILL apkarošanai un novēršanai.

Simpozija norises otrajā dienā (8. oktobrī) ar prezentāciju par noziedzīgi iegūtu līdzekļu atgūšanu, izmantojot konfiskācijas rīkus, lai atgūtu noziedzīgi iegūtu mantu un vērstos pret neizskaidrojamu nelikumīgi iegūtu mantu, uzstāsies arī Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas koordinācijas nodaļas virsprokurors Juris Juriss.

Juris Juriss uzsver: “Ievērojot organizētās noziedzības, jo īpaši finanšu un ekonomisko noziegumu izdarīšanā, pārrobežu izplatību kopā ar plašajām iespējām attālināti un ātri veikt finanšu līdzekļu pārvedumus, visā pasaulē, tostarp Latvijā, par izaicinājumu joprojām tiek uzskatīta valsts spēja ne tikai pierādīt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu bez tiešas saiknes ar predikatīvo noziegumu – “stand alone” gadījumi –, bet arī efektīvi iesaldēt, arestēt un konfiscēt noziedzīgi iegūtus līdzekļus (mantu).”

Prezentācijas ietvaros tiesībaizsardzības iestāžu darbiniekiem tiks sniegtas praktiskās rekomendācijas pierādījumu iegūšanā, nostiprināšanā un izvērtēšanā šo kategoriju kriminālprocesos. Prezentācija ietvers arī attiecīgā normatīvā regulējuma piemērošanas nosacījumu, robežu un problēmjautājumu analīzi.

“Saskaņā ar vairāku starptautisko organizāciju izdotajiem dokumentiem naudas atmazgāšanas novēršanas un apkarošanas jomā valstīm ir jārod mehānisms pierādīt ne tikai noziedzīgās mantas izcelsmi (process par mantas atzīšanu par noziedzīgi iegūtu), bet “stand alone” gadījumos ir jāpierāda arī pats legalizēšanas fakts (Krimināllikuma 195. pantā un 314. pantā ietvertais noziedzīga nodarījuma sastāvs). Būtiski uzsvērt, ka valstij saglabājas pienākums iegūt sākotnējos (“sākuma”) pierādījumus (prima facie), kas ir pietiekami aizdomu izvirzīšanai par mantas noziedzīgo izcelsmi gadījumos, ja ir savāktas ziņas, kā, piemēram, attiecīgās personas īpašums vai izdevumi nav atbilstoši tās ienākumiem. Šīs jomas izmeklēšanām vajadzētu kļūt racionalizētākām un prioritārām, lai maksimāli saīsinātu laika periodu, kādā tiek sasniegts gala rezultāts šajās izmeklēšanās,” saka Juris Juriss.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ