Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 19/05/2021

Rīgas apgabaltiesa apmierina virsprokurora protestu un piespriež reālu brīvības atņemšanas sodu bijušajam policijas darbiniekam par kukuļņemšanu

2021. gada 26. aprīlī Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija apmierināja virsprokurora protestu un apsūdzēto – bijušo valsts amatpersonu –, piemērojot  Krimināllikuma 49.(prim) panta pirmās daļas 1. punktu, sodīja ar reālu brīvības atņemšanu uz 10 (desmit) mēnešiem.
Ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2019. gada 9. oktobra spriedumu apsūdzētais tika atzīts par vainīgu kukuļa, tas ir, materiālu vērtību, pieņemšanā pirms likumīgas darbības neizdarīšanas kukuļdevēja interesēs un, proti, persona, būdama valsts amatpersona – Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Patruļpolicijas pārvaldes Ceļu policijas bataljona inspektors –, pieņēma kukuli 60 EUR apmērā par to, lai nesastādītu administratīvo protokolu par konstatēto Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu. Atbildība par minētajām darbībām paredzēta Krimināllikuma 320. panta otrajā daļā, un tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz vienu gadu nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem, atņemot tiesības ieņemt amatu Valsts policijā uz diviem gadiem.
Par piespriesto sodu daļā par personas notiesāšanu nosacīti tika iesniegts apelācijas protests, kuru Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija apmierināja un atzina, ka pirmās instances tiesa nav motivēti izvērtējusi nosacītas notiesāšanas piemērošanas iespējamību, proti, ka pie soda veida izvēles jāņem vērā ne tikai apsūdzētā pozitīvi raksturojošās ziņas, bet arī noziedzīgā nodarījuma raksturs un radītais kaitējums.
Nosakot sodu, Rīgas apgabaltiesa papildus apsūdzētā personību raksturojošām ziņām ņēma vērā konkrētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas apstākļus, noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas veidu, realizēšanas stadiju, noziedzīgā nodarījuma kaitīgumu, kā arī vienlaikus atzina, ka tikai reāla brīvības atņemšanas soda noteikšana apsūdzētajam varēs nodrošināt kriminālsoda mērķa sasniegšanu, proti, sekmēs taisnīguma atjaunošanu, atturēs citas personas no analoģiska rakstura noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas.
Spriedumu vēl var pārsūdzēt Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamentā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ