Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 18/05/2021

Senāts apmierina protestu kādas juridiskās personas maksātnespējas procesa lietā

Latvijas Republikas Senāts (turpmāk – Senāts) 2021. gada 12. maijā apmierināja Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokurora protestu kādā juridiskās personas maksātnespējas procesa lietā, kurā Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa bija daļēji noraidījusi Maksātnespējas kontroles dienesta sūdzību par kreditoru sapulces lēmumiem, ar kuriem apstiprināti juridiskās personas maksātnespējas procesa izdevumi.
Apmierinot protestu, Senāts norādīja, ka tiesai, lemjot par maksātnespējas procesa izdevumu pamatotību, ir jāvērtē, vai izdevumi ir pamatoti un saistīti ar konkrētās juridiskās personas maksātnespējas procesa nodrošināšanu. Tiesai jānoskaidro ne tikai tas, vai šādi izdevumi ir bijuši un ir nepieciešami, bet arī tas, vai izdevumi noteiktā apmērā ir tieši attiecināmi uz konkrēto juridiskās personas maksātnespējas procesu. No izdevumus pamatojošajiem dokumentiem ir jābūt skaidri saprotamam, kāds pakalpojums, kādā apmērā un kad ir ticis sniegts, jo nepamatotu maksātnespējas procesa izmaksu apstiprināšana samazina kreditoru atgūstamo summu apmēru.
Lai šo uzdevumu izpildītu, tiesai ir jāievēro Civilprocesa likuma prasības par pierādījumu vērtēšanu un nolēmumu pamatošanu. Senāts atzina, ka konkrētajā lietā Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa minētās prasības nebija izpildījusi. Tāpat tiesa nebija vērtējusi arī Maksātnespējas kontroles dienesta sūdzībā paustos argumentus par to, ka maksātnespējas procesa izdevumi saistībā ar ieķīlātās mantas apsekošanu nav jāsedz nenodrošinātajiem kreditoriem, jo viņiem nav pamata maksāt par maksātnespējas procesa darbībām, kas ir vērstas uz nodrošināto kreditoru.
Apmierinot protestu, Senāts atzina par pareizu tajā norādīto, ka izdevumus, kuru attiecināmību uz konkrēto maksātnespējas procesu nav iespējams pierādīt, nedrīkst iekļaut maksātnespējas procesa izmaksu sarakstā. Maksātnespējas procesa izmaksu caurskatāmība ir viens no veidiem, kā nodrošināt Maksātnespējas likuma 6. panta 7. punktā noteiktā atklātības principa ievērošanu maksātnespējas procesā.

Ievērojot minēto, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas lēmums tā protestētajā daļā atcelts un lieta šajā daļā nodota tiesai jaunai izskatīšanai.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ