Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 13/05/2021

Senāts apmierina protestu lietā par fiziskas personas maksātnespējas procesa izbeigšanu, neatbrīvojot viņu no atlikušajām nedzēstajām saistībām

Senāts 2021. gada 11. maijā apmierināja Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokurora protestu kādā fiziskās personas maksātnespējas lietā, kurā Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa izbeigusi parādnieces maksātnespējas procesu, nedzēšot personas atlikušās nesegtās saistības.
Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa šajā lietā konstatējusi, ka parādniece nav personiski pildījusi saistību dzēšanas plānu, kā arī veikusi maksājumu pēc saistību dzēšanas plāna darbības beigām, ar ko aizskartas kreditoru tiesības. No lietas faktiskajiem apstākļiem izriet, ka saistību dzēšanas plānā paredzētajā termiņā parādnieces ienākumi bija mainīgi un pēc tā termiņa beigām parādniece secinājusi, ka nav veikusi visus kreditoriem paredzētos maksājumus, ko labojusi jau pēc termiņa. Tiesa atzinusi, ka parādnieces darbības, neilgu laiku pēc plānā noteiktā termiņa iestāšanās pārskaitot kreditoriem papildu naudas summas, vērtējama kā parādnieces tiesību negodprātīga izmantošana, kas ir pretrunā ar Maksātnespējas likumā noteikto labticības un patvaļas aizlieguma principu. Senāts šo tiesas secinājumu atzinis par nepamatotu, jo tiesa nav ņēmusi vērā judikatūrā nostiprinātās atziņas par to, ka ir pieļaujama aprēķinos radušos kļūdu novēršana pirms pieteikuma par saistību dzēšanas procedūras un maksātnespējas procesa pabeigšanu iesniegšanas tiesā. Līdz ar ko tiesa šajā lietā pārkāpusi Civilprocesa likuma 5. panta sesto daļu. Tāpat tiesa nav ņēmusi vērā, ka veiktie maksājumi bija kreditoru interesēs, un nav izvērtējusi, vai parādnieces pieļautā kļūda atzīstama par būtisku kreditora un parādnieka interešu samērošanas kontekstā.
No lietas materiāliem redzams, ka trīs gadu garumā parādniece godprātīgi pildījusi saistību dzēšanas plānu un vienu trešo daļu no saviem ienākumiem novirzījusi kreditoru prasījumu segšanai. Taču vienu maksājumu (pirmo) parādnieces vietā veikusi cita persona, līdz ar ko tiesa konstatējusi šādu darbību neatbilstību Maksātnespējas likuma 160. panta 2. punktā noteiktajam.
Protestētais Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas 2020. gada 17. janvāra lēmums atcelts daļā, ar kuru izbeigta maksātnespējīgās fiziskās personas saistību dzēšanas procedūra, neatbrīvojot viņu no saistību dzēšanas plānā norādītajām saistībām pret kreditoriem, un pieteikums nodots jaunai izskatīšanai tai pašai tiesai citā sastāvā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ