Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 30/11/2021

Tiesai nodod krimināllietu personas apsūdzībā par krāpšanu un piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai

Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja veiktās izmeklēšanas Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras (turpmāk – NNVIDIP) prokurors 2021. gada 29. oktobrī sauca pie kriminālatbildības personu par noziedzīga nodarījuma, kas paredzēts Krimināllikuma 177. panta pirmajā daļā, izdarīšanu.


Saskaņā ar pirmstiesas procesā iegūtajiem pierādījumiem un apsūdzībā norādīto persona laika periodā no 2018. gada jūlija līdz 2019. gada maijam, būdams kādas SIA valdes priekšsēdētājs, būvdarbu dokumentācijā apzināti norādīja būvdarbus, kas no šīs SIA puses netika izpildīti. Personas darbību rezultātā no būvdarbu pasūtītāja – pašvaldības SIA –  tika izkrāpti naudas līdzekļi 12 032,45 eiro apmērā. Izmeklēšanas laikā vienlaikus tika noskaidrots, ka noziedzīgais nodarījums izdarīts juridiskas personas interesēs un labā.
Ņemot vērā, ka apsūdzētā persona, kas ir arī juridiskās personas pārstāvis, savu attieksmi pret apsūdzību nav paudusi, NNVIDIP prokurors 2021. gada 29. novembrī krimināllietu nodeva Kurzemes rajona tiesai vispārējā kārtībā pret apsūdzēto personu un piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.


NNVIDIP vērš sabiedrības uzmanību, ka Krimināllikuma 177. panta pirmajā daļā par svešas mantas vai tiesību uz šādu mantu iegūšanu, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos vai ar viltu, fiziskai personai paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods –, savukārt juridiskai personai, ja noziedzīgs nodarījums izdarīts tās interesēs vai labā, var piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekļus – likvidāciju, tiesību ierobežošanu, mantas konfiskāciju vai naudas piedziņu.


Līdz ar ko prokuratūra iesaka ikvienam rūpīgi padomāt par iespējamām sekām un minētās prettiesiskās darbības neveikt!

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ