Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 05/05/2021

Tiesai nosūtīta krimināllieta par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu, ko izdarījušas valsts amatpersonas

2021. gada aprīlī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nosūtīja krimināllietu divu valsts amatpersonu apsūdzībā par to, ka viņas personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās izdarīja kukuļa – 200 EUR – pieprasīšanu pirms kādas likumīgas darbības neizdarīšanas, izmantojot savu dienesta stāvokli, un šī kukuļa pieņemšanu.

Saskaņā ar apsūdzību abas apsūdzētās personas, būdamas valsts amatpersonas, veicot savus dienesta pienākumus – ceļu satiksmes uzraudzību un kontroli –, apturēja kādu kravas automašīnu un konstatēja, ka par to nav samaksāta autoceļu lietošanas nodeva (vinjete).

Realizējot kopīgu nodomu, vērstu uz kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu, izmantojot savu dienesta stāvokli, viens no apsūdzētajiem paziņoja kravas automašīnas vadītājam apturēšanas iemeslu un to, ka par šādu pārkāpumu (autoceļu lietošana bez vinjetes iegādes) ir paredzēts naudas sods. Vienlaicīgi viņš parādīja telefonu, kur ekrānā bija redzams skaitlis “200”, tādā veidā pieprasot kukuli 200 EUR apmērā par to, lai automašīnas vadītājam tiktu atgriezta autovadītāja apliecība un netiktu sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols. Sarunā tika panākta vienošanās par kukuļa nodošanu stundas laikā norunātajā tikšanas vietā, kur kravas automašīnas vadītājs nodeva iepriekš pieprasīto kukuli 200 EUR apmērā un apsūdzētie atgrieza viņam vadītāja apliecību.

Prokurore apsūdzētos pie kriminālatbildības saukusi pēc Krimināllikuma 320. panta trešās daļas.

Lieta izskatīšanai nodota Ekonomisko lietu tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ