Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 30/11/2022

Ar prokurora priekšrakstu par sodu pabeidz kriminālprocesu par 100 eiro kukuļa piedāvāšanu Valsts policijas darbiniekiem

Attēls: Ar prokurora priekšrakstu par sodu pabeidz kriminālprocesu par 100 eiro kukuļa piedāvāšanu Valsts policijas darbiniekiem

2022. gada 24. novembrī Austrumzemgales prokuratūrā, sastādot prokurora priekšrakstu par sodu, pabeigts kriminālprocess pret personu, kura apsūdzēta 100 eiro kukuļa piedāvāšanā Valsts policijas darbiniekiem.

Saskaņā ar apsūdzību Valsts policijas darbinieki apturēja apsūdzētās personas vadīto transportlīdzekli un uzaicināja viņu veikt alkohola koncentrācijas pārbaudi izelpotajā gaisā. Tajā tika konstatēts, ka apsūdzētais vīrietis atrodas alkohola ietekmē un alkohola koncentrācija viņa izelpotajā gaisā pārsniedz likumā noteikto pieļaujamo normu, līdz kurai Latvijas Republikā atļauts vadīt transportlīdzekli.

Pēc uzaicinājuma veikt atkārtotu alkohola koncentrācijas pārbaudi izelpotajā gaisā apsūdzētais iekāpa Valsts policijas dienesta automašīnā un, apzinoties, ka ir izdarījis administratīvo pārkāpumu, par kuru paredzēts administratīvais sods, nolūkā panākt, lai netiktu veikta atkārtota alkohola koncentrācijas pārbaude viņa izelpotajā gaisā un uzsākts administratīvā pārkāpuma process, Valsts policijas amatpersonām mutiski piedāvāja 100 eiro kukuli.

Prokurors apsūdzēto personu saucis pie kriminālatbildības par kukuļa, tas ir, materiālu vērtību, piedāvāšanu personiski valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, neizdarītu kādu darbību kukuļa piedāvātāja interesēs, un piedāvātais kukulis bija domāts šai valsts amatpersonai. Krimināllikumā par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, probācijas uzraudzība, sabiedriskais darbs vai naudas sods, sākot no 10 minimālajām mēnešalgām.

Apsūdzētā persona pilnībā piekrita tai inkriminētā noziedzīgā nodarījuma apjomam un juridiskajai kvalifikācijai, kā arī atzina savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un to nožēloja. Apsūdzētais ir izdarījis secinājumus un izvērtējis savas rīcības nepieļaujamību un sekas. Prokurors, ņemot to vērā, ar priekšrakstu par sodu piemēroja viņam sabiedrisko darbu uz 240 stundām.  

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ