Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 08/06/2022

Atpakaļ pagātnē. Prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6 vēsture. Kalpaka bulvāris 6 – ēkas projekts

Attēls: Atpakaļ pagātnē. Prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6 vēsture. Kalpaka bulvāris 6 – ēkas projekts

Gaidot prokuratūras ēkas Kalpaka bulvārī 6, Rīgā, rekonstrukciju, mēs nolēmām ieskatīties ēkas un tās tuvējās apkārtnes bagātajā vēsturē un nenovērtējamajās arhitektoniskajās un mākslas vērtībās, kuras slēpj pati ēka un kuras mums ir iespēja atklāt un izzināt kopā ar ēkas būvprojekta izstrādātājiem SIA “JaunRīga ECO” un SIA “LDU”. Turpmāk reizi nedēļā mēs piedāvāsim arī jums ielūkoties vēsturē un atklāt ko jaunu vai atsvaidzināt atmiņu labirintos piemirsto informāciju.

Kalpaka bulvāris 6 – ēkas projekts.

Ēka Kalpaka bulvārī 6 būvēta pēc arhitekta Jāņa Frīdriha Baumaņa 1881. gadā izstrādātā projekta. Plānojums nav veidots arhitektam J. F. Baumanim tipiskajā T burta veidā. J. F. Baumaņa projekts paredzēja četru stāvu augsta īres nama būvniecību. Ēka veidota perimetrālajā apbūvē, iekļaujoties esošajā ielu tīklā un plānojumā veidojot U burta formu.

Ēkas būvapjoma konfigurāciju noteica 19. gadsimtā esošie būvnoteikumi, kas attiecās uz Rīgas bulvāru apbūvi, kur bija noteikts, ka ēkas veido perimetrālajā apbūvē, ar brīvu neapbūvētu pagalmu, kam jābūt bruģētam. Ēkas “atejām” jābūt iekārtotām iespējami siltām un bez smakas.

Ēkai izveidoti divi galvenie ieejas mezgli iedzīvotājiem pret Esplanādes ielu un trīs kalpotāju ieejas mezgli – saimnieciskās ieejas – ar atsevišķām kāpņu telpām, kas sauktas arī par “melnajām” kāpnēm. Ēka dalīta trīs telpu grupās jeb dzīvojamajos apartamentos, kur paredzētas dzīvojamās telpas, sanitārtehniskās telpas un palīgtelpas. Telpas ēkā veidotas nodalīti īpašniekiem un kalpotājiem. Gar ielas fronti izkārtotas parādes rakstura dzīvojamās telpas, bet ielas apjoma pagalma spārnā gar pustumšu garu gaiteni – guļamistabas, labierīcības, virtuve, kalpotāju telpas un melnās kāpnes. Sanitārtehniskie mezgli izvietoti stāvos viens virs otra pie galvenajām kāpņu telpām. Apkurei kalpojušas krāsnis dzīvojamajās telpās. Pēc projekta pagrabstāva griezumiem konstatēts, ka ēkā jau bija paredzēti vēdināšanas kanāli.

Projektētā fasāde veidota orderu eklektisma stilistikā. Šajā stilā celtās ēkas bija visizplatītākās. Tās izceļas ar izkoptām detaļām un arhitektonisko noformējuma plastiku. Fasāžu kompozīcijā izmantoti tādi tipizētie paņēmieni kā uzsvērtas starpdzegas starpstāvu pārseguma līmenī un katrā stāvā pielietots citas formas sandriku (sandriks – dekoratīvs arhitektūras elements dzegas veidā virs logu vai durvju ailām vai nišām) kārtojums.

Par sākotnējo ēkas iekštelpu dekoratīvo apdari un iekārtojumu informācijas avotos ziņu nav. Pēc ēkas būvprojekta griezumiem iespējams secināt, ka iekšdurvis varējušas būt vienviru un divviru koka pildiņu durvis ar profilētu aplodu. Vērtnes dalītas četros pildiņos. Griezumos redzamas arī krāsnis – iespējams, tās bijušas ar vienkāršu cokola daļu un profilētu dzegu.

1903. gadā ēka tika pieslēgta pilsētas centralizētajam kanalizācijas tīklam pie tā pievada Reimersa ielā.

Senākais attēls, kurā nojaušami redzams īres nams Kalpaka bulvārī 6, datējams ar 20. gs. sākumu. Bijušās Imperial viesnīcas atklātnē fiksēts Kalpaka un Brīvības bulvāru krustojums, bet fonā redzams īres nama Kalpaka bulvārī 6 tornītis. Īres nams redzams arī aptuveni tā paša laika atklātnē. Vēlāk ēka fiksēta jau fotogrāfijās.

Ēkas būvprojekta fasāde pret Esplanādes ielu (tag. Kalpaka bulvāri). Arh. J. F. Baumanis, 1881. gads

Avoti:
“Kalpaka bulvāris 6, Rīgā, Arhitektoniski mākslinieciskā izpēte”, SIA “JaunRīga Eco”
zudusilatvija.lv
wikipedija.org

 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ