Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 06/07/2022

Lieta par krāpšanu austrumu robežas izbūvē nonāk tiesā

Attēls: Lieta par krāpšanu austrumu robežas izbūvē nonāk tiesā

2022. gada 28. jūnijā Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nosūtīja krimināllietu piecu personu apsūdzībā par krāpšanu lielā apmērā, kas veikta būvniecības procesos noslēgto iepirkuma līgumu ietvaros. Līgumi slēgti par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežas ierīkošanu. Vienlaikus tiesai nosūtīts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai.

No apsūdzības izriet, ka apsūdzētie uzņēmuma pārstāvji ar mērķi prettiesiski samazināt būvniecības izmaksas uzņēmuma interesēs vienojās par krāpšanas izdarīšanu. Personas ilgstošā laika periodā noslēdza līgumus, uz kuru pamata nelikumīgi, pārkāpjot Publisko iepirkumu likuma prasības, noslēdza vienošanos par projektā un iepirkumā neparedzētu darbu veikšanu. Tāpat  izbūvējamie objekti, kas bija paredzēti saskaņā ar projektu un  iepirkumu, tika būvniecības gaitā nomainīti uz lētākiem objektiem. Prokurores ieskatā pie būvniekam izdevīgākiem risinājumiem pieskaitāma, piemēram, līmētu koka konstrukciju izmantošana metāla caurteku vietā un skrūvpāļu izmantošana laipām pontonu vietā, kā arī lētāka žoga uzlikšana uz Latvijas–Krievijas robežas. Lietā apsūdzības par krāpšanas atbalstīšanu celtas arī Valsts robežsardzes atbildīgajām personām un būvuzraugam.

Krāpšanas rezultātā no Valsts robežsardzes finanšu līdzekļiem tika veiktas nelikumīgas izmaksas vairāk nekā 7,6 miljonu eiro apmērā.

Turklāt šajā kriminālprocesā attiecībā pret uzņēmumu tika uzsākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai, jo tika konstatēts, ka krāpšana veikta tā interesēs.

Lieta izskatīšanai nosūtīta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai, kur pirmā tiesas sēde paredzēta 2023. gada 26. janvārī.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

* Attēlam ilustratīva nozīme

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ