Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 16/12/2022

Lieta par valsts amatpersonu bezdarbību kādā publiskajā iepirkumā nonāk tiesā

Attēls: Lieta par valsts amatpersonu bezdarbību kādā publiskajā iepirkumā nonāk tiesā

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Rīgas pilsētas tiesai nosūtījusi krimināllietu, kurā apsūdzība celta četrām valsts amatpersonām par to, ka viņas nepildīja tām uzliktos pienākumus, kā rezultātā radīja valstij mantisko zaudējumu vairāk nekā 29 722 eiro apmērā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētās personas bija iekļautas Nodrošinājuma valsts aģentūras (NVA) iepirkumu komisijas atklātā konkursa “Valsts robežas joslas ierīkošana gar Latvijas Republikas – Krievijas Federācijas valsts robežas joslu” sastāvā un viņām bija jāievēro Publisko iepirkumu likuma prasības, tajā skaitā jānodrošina pasūtītāja līdzekļu efektīva izmantošana, maksimāli samazinot tā risku. Apsūdzētie, apzinoties, ka iepirkuma priekšmets ir valsts robežas joslas attīrīšana no apauguma, nolaidīgi pildīja savus tiešos amata un iepirkuma komisijas locekļa pienākumus, lemjot par apauguma attīrīšanu, jo neveica darbības, lai noskaidrotu un dokumentētu ziņas par to, kas veido valsts robežas 12 m joslā esošo apaugumu. Publicētajā iepirkuma dokumentācijā netika iekļauta informācija un apsūdzētie nekonstatēja, ka nav atrodams definējums apaugumam, nav iekļauta rīcība ar apaugumā esošo koksni, ka iztrūkst skaidrojums, kas ir koksne, kādām prasībām tai jāatbilst, un apzināti neveica savus pienākumus iepirkuma dokumentācijā esošo trūkumu novēršanai. Starp NVA un SIA tika noslēgts būvdarbu līgums, kurā netika atrunāta rīcība ar apaugumā ietilpstošo koksni – valsts mantu. Rezultātā, veicot apauguma novākšanu un atkritumu likvidēšanu 12 m platumā no robežas joslas, būvdarbu līguma izpildītājiem bija dota iespēja, realizējot būvdarbu līgumos noteiktās prasības, kas bija saistītas ar apauguma novākšanu, izstrādāt arī apaugumā ietilpstošo valsts mantu – koksni – vairāk nekā 29 722 eiro vērtībā un to izlietot pēc saviem ieskatiem, jo būvdarbu līgumos netika atrunāta tālākā rīcība ar šo koksni.

Rīgas pilsētas tiesā šīs krimināllietas pirmā tiesas sēde paredzēta 2023. gada 17. janvārī.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ