Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 15/06/2022

Par huligānismu – 200 sabiedriskā darba stundas

Attēls: Par huligānismu – 200 sabiedriskā darba stundas

Kā iepriekš plašsaziņas līdzekļos izskanējis, tad 2022. gada 20. maijā Valsts policija uzsāka kriminālprocesu un aizturēja vīrieti par miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam, kuram uz pleciem bija aplikts Ukrainas karogs. 2022. gada 1. jūnijā kriminālprocess saņemts prokuratūrā kriminālvajāšanas uzsākšanai un 8. jūnijā pieņemts lēmums par personas saukšanu pie kriminālatbildības par huligānismu, kas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam (Krimināllikuma 231. panta otrā daļa).

2022. gada 22. maijā apsūdzētajam (tobrīd aizdomās turētajam) tiesa piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu –, jo pastāvēja Kriminālprocesa likuma 241. panta otrajā daļā un 272. panta pirmajā daļā paredzētais pamats – persona traucēs pirmstiesas kriminālprocesu un izvairīsies no tā. Šāds procesuālais piespiedu līdzeklis tobrīd bija atbilstošs noziedzīgā nodarījuma raksturam un noskaidrotajiem apstākļiem, un personas, kurai ir tiesības uz aizstāvību, tiesību ierobežojums bija samērīgs. Pēc tam, kad kriminālprocesā tika iegūts tāds pierādījumu kopums, lai to varētu nosūtīt prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret šo personu, un noskaidrots, ka piemērotā drošības līdzekļa pamats ir mainījies, procesa virzītājs saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 249. panta pirmo daļu pieņēma lēmumu par tā grozīšanu uz citu, ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli. Procesa virzītāja lēmums bija likumīgs un pamatots.

Apsūdzētajai personai inkriminētais noziedzīgais nodarījums nav kvalificēts kā noziedzīgs nodarījums, kas vērsts uz nacionālā vai jebkāda cita naida vai nesaticības izraisīšanu (Krimināllikuma 78. pants vai 150. pants), jo apsūdzētais, nodarot miesas bojājumus cietušajam, nav vērsies pret viņu kā konkrētai nacionalitātei, etniskai grupai vai rasei piederīgu personu, bet gan tādēļ, ka personisku un huligānisku motīvu dēļ viņam radās nodoms apdraudēt cietušā mieru, ierobežot viņa pārvietošanos, prettiesiski noteikt viņa rīcību, nobiedēt viņu un nodarīt viņam miesas bojājumus.

2022. gada 9. jūnijā apsūdzētais ir atlīdzinājis cietušajam viņa pieteikto mantiskā un morālā kaitējuma kompensāciju pilnā apmērā jeb 6034,55 eiro.

2022. gada 14. jūnijā Rīgas Pārdaugavas prokuratūras prokurore pabeidza kriminālprocesu, sastādot prokurora priekšrakstu par sodu, ar kuru apsūdzētais atzīts par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīts ar 200 sabiedriskā darba stundām.

Kriminālprocesa likuma 391. panta pirmā daļa noteic, ka procesa virzītājam kriminālprocess jāizdala atsevišķā lietvedībā, ja pirmstiesas procesā kļuvis zināms par citas personas izdarītu noziedzīgu nodarījumu un tas nav saistīts ar uzsākto kriminālprocesu. Tā kā Rīgas Pārdaugavas prokuratūras prokurore, iepazīstoties ar krimināllietas materiāliem, konstatēja cita noziedzīga nodarījuma pazīmes, bet šajā daļā kriminālprocess netika izmeklēts, tad 2022. gada 9. jūnijā kriminālprocess tika sadalīts un uzsākts jauns kriminālprocess pret konkrētu personu par Krimināllikuma 319. panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu. Kriminālprocess izmeklēšanas veikšanai nodots Iekšējās drošības birojam, bet tās uzraudzība – Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ