Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 16/09/2022

Par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas Zemgales apgabaltiesa apsūdzētajam piemēro brīvības atņemšanu uz diviem gadiem

Attēls: Par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas Zemgales apgabaltiesa apsūdzētajam piemēro brīvības atņemšanu uz diviem gadiem

2022. gada 9. februārī Zemgales rajona tiesa, izskatot krimināllietu, kur apsūdzēta kāda persona, kura izvairījās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, nodarot valstij mantisko zaudējumu 427 543 eiro, atzina viņu par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piemēroja reālu brīvības atņemšanas sodu uz vienu gadu.

Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore apsūdzēto personu pie kriminālatbildības bija saukusi pēc Krimināllikuma 218. panta otrās daļas, par ko sankcija paredz brīvības atņemšanu pat līdz četriem gadiem.  

Par minēto tiesas spriedumu Zemgales apgabaltiesai tika iesniegta apelācijas sūdzība un apelācijas protests daļā par soda noteikšanu.

2022. gada 13. septembrī Zemgales apgabaltiesa pabeidza šo krimināllietu skatīt apelācijas kārtībā un pasludināja nolēmumu, ar kuru apsūdzēto atzina par vainīgu un sodīja viņu ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, atņemot tiesības ieņemt valdes locekļa amatu uz trīs gadiem.

Tiesa atstāja negrozītu pirmās instances tiesas spriedumu daļā par valsts labā nenomaksāto nodokļu 427 543 eiro apmērā piedziņu no apsūdzētā.   

Minētais nolēmums vēl nav stājies spēkā un to iespējams pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

* Attēlam ilustratīva nozīme

       

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas Prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ