Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 14/09/2022

Par vajāšanu apsūdzētajiem tiesa piemēro naudas sodus

Attēls: Par vajāšanu apsūdzētajiem tiesa piemēro naudas sodus

Rīgas pilsētas tiesa šodien pasludināja saīsināto spriedumu krimināllietā pret Lato Lapsu  un Kristīni Bormani par neslavas celšanu un vajāšanu.

Kā izriet no apsūdzības, apsūdzētie cietušajiem radīja pastāvīgu spriedzi, dažādos veidos liekot zināt par savu klātbūtni gan pie viņu dzīvesvietas, gan darba vietas, gan citām vietām, kurās regulāri atradās cietušās personas. Ar minētajām apsūdzēto darbībām tika traucēts cietušo miers un drošība, kā rezultātā cietušajiem tika radīta pastāvīga spriedze un pārliecība, ka viņi tiek vajāti, kā arī radītas bailes par savu un tuvinieku drošību.

Neskatoties uz publiski izskanējušu pretrunīgu informāciju, Rīgas pilsētas tiesa ir pasludinājusi saīsināto spriedumu, ar kuru abi apsūdzētie atzīti par vainīgiem pēc Krimināllikuma 132.1 panta par vajāšanas izdarīšanu, un sodījusi vienu apsūdzēto ar naudas sodu 7500 eiro, otru apsūdzēto –ar naudas sodu 3500 eiro.

Apsūdzības daļā pēc Krimināllikuma 157. panta otrās daļas L Lapsa attaisnots.

Kā atzīs prokurors, tad tiesa acīmredzami ir pilnīgi izvērtējusi apsūdzību daļā pēc Krimināllikuma panta par vajāšanas izdarīšanu un atbalstīšanu, rūpīgi analizējot krimināllietā norādīto faktisko apstākļu izklāstu un savākto pierādījumu kopumu, atzīstot abus apsūdzētos par vainīgiem un piemērojot naudas sodus

"Vienlaicīgi arī vēlos vērst sabiedrības uzmanību un norādīt, ka pretēji visa šī kriminālprocesa izmeklēšanas un iztiesāšanas gaitā vienas puses tendenciozi un sagrozīti paustajiem faktiem, šajā kriminālprocesā nav celtas apsūdzības, lai atzītu cietušās personas sadarbību ar padomju okupācijas varu, ierobežotu Satversmē garantētās tiesības uz vārda brīvību, vai arī lai vērstos pret žurnālistu darbu. Tāpat apsūdzības nav celtas par konkrētas grāmatas izdošanas faktu," saka prokurors.

Prokurors, apsūdzētie, aizstāvji un cietušie desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt vai noprotestēt 10 dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ