Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 22/09/2022

Pie kriminālatbildības saukta organizēta grupa 14 personu sastāvā tā dēvētajā “naudas mūļu” lietā

Attēls: Pie kriminālatbildības saukta organizēta grupa 14 personu sastāvā tā dēvētajā “naudas mūļu” lietā

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurore pie kriminālatbildības saukusi organizētu grupu 14 personu sastāvā, no kuriem viens ir Vācijas Federatīvās Republikas pilsonis, bet pārējie – Latvijas valsts piederīgie –, par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izmantojot tā saukto “naudas mūļu” tīklu.    

Kā iepriekš informēja Valsts policija, organizētā grupa Latvijā nodrošināja ārvalstīs noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izmantojot izvērstu “naudas mūļu” tīklu vairāk nekā 90 personu sastāvā. Šīs personas (“naudas mūļi”) jau iepriekš (laika periodā no 2020.–2022. gadam) ir sauktas pie kriminālatbildības un  tām noteikts likumā paredzētais sods.

Organizētās personu grupas dalībnieku izveidotā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas shēma nodrošināja ārvalstīs izkrāptu finanšu līdzekļu ieskaitīšanu Latvijas valsts piederīgo personu bankas kontos ZIB maksājumu veidā, pēc kā ienākušie finanšu līdzekļi nekavējoties tika izņemti skaidrā naudā, pārvērsti kriptovalūtā un ieskaitīti organizētās grupas organizatoru kontrolētos kriptovalūtas makos.

Šobrīd notiek lēmumu par saukšanu pie kriminālatbildības izsniegšana apsūdzētajām personām un, ņemot vērā, ka apsūdzība ir apjomīga, tad apsūdzētajām personām ir dots laiks, lai paustu savu attieksmi.

Ņemot vērā, ka turpinās pirmstiesas kriminālprocess, kura ietvaros tiek veiktas nepieciešamās procesuālās darbības, tādēļ, lai neietekmētu tālāku procesa virzību, plašāki komentāri no prokuratūras puses netiek sniegti.

Par “naudas mūļiem” kļūst tādas personas, ar kuru starpniecību noziedzīgās grupas pārvieto un legalizē noziedzīgi iegūtus līdzekļus. Noziedznieku savervētais “mūlis” palīdz legalizēt nelikumīgi iegūto naudu, piemēram, pārskaitot to starp dažādiem maksājumu kontiem, tādējādi nopelnot komisijas maksu.

Izmeklējot šādus gadījumus, nereti atklājas, ka naudas legalizācijā iesaistījusies persona jeb tā saucamais “naudas mūlis”, kurš pat var nezināt, ka organizētas noziedzīgas grupas dalībnieki viņu izmanto savās interesēs, lai noslēptu noziedzīgi iegūtas naudas faktisko saņēmēju. Taču tas nebūt neatbrīvo no atbildības.

Uzmanies no aizdomīgiem piedāvājumiem un solījumiem viegli nopelnīt naudu, īpaši, ja tie šķiet pārāk labi, lai būtu patiesi!

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ