Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 07/09/2022

Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu lielos apmēros legalizēšanu

Attēls: Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu lielos apmēros legalizēšanu

2022. gada 31. augustā Zemgales tiesas apgabala prokurors izskatīšanai Ekonomisko lietu tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības sauktas divas personas, kuras personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus un citu mantu lielos apmēros. Tāpat šīm personām uzrādīta apsūdzība arī par to, ka viņi slēpa uzņēmējdarbībai likumos noteiktos grāmatvedības dokumentus mantkārīgā nolūkā, tādā veidā radot būtisku kaitējumu.

Kā noskaidrots izmeklēšanā, abas apsūdzētās personas vienojās par ārvalstu jurisdikcijās (tostarp Lielbritānijas un Igaunijas) kriminālprocesā konkrēti nenoskaidrota noziedzīga nodarījuma rezultātā iegūtu finanšu līdzekļu ne mazāk kā 2 miljoni eiro apmērā legalizēšanu Latvijas valsts jurisdikcijā. Šim nolūkam personas izmantoja Latvijā dibinātus uzņēmumus, tos turpmāk iesaistot investīciju darījumos, kā arī dibināja jaunu uzņēmumu, nolūkā slēpt noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu izcelsmi, pārvēršot to citās materiālās vērtībās.

Tāpat apsūdzētie, būdami uzņēmumu valdes locekļi, tātad personas, kas saskaņā ar likumu ir atbildīgas par grāmatvedības kārtošanu, mantkārīgā nolūkā, lai slēptu un atvieglotu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, vienojās atvērt bankas kontus ārpus Latvijas Republikas, noslēpjot to no Valsts ieņēmumu dienesta. Informāciju par kontu atvēršanu, konta izrakstus, tajos veikto darījumu attaisnojošos dokumentus apsūdzētie nenodeva arī grāmatvedības uzņēmumam, kas sniedza grāmatvedības pakalpojumus uzņēmumiem, apzinotie, ka tādejādi šī informācija netiks ietverta atbilstošos grāmatvedības reģistros. Ar šādām darbībām apsūdzētie, mantkārīgā nolūkā slēpjot grāmatvedības dokumentus par darījumiem lielā apmērā, ir radījuši būtisku kaitējumu valsts varai un pārvaldības kārtībai. 

Apsūdzētie pēc apsūdzības izsniegšanas norādīja, ka nevēlas paust attieksmi pret apsūdzību, un izmantoja tiesības nesniegt liecības.

Kriminālprocesa ietvaros pret piecām juridiskajām personām uzsākts process par piespiedu ietekmēšana līdzekļa piemērošanu.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ