Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 15/12/2022

Prokuratūra tiesai nodod krimināllietu personas apsūdzībā par krāpšanu

Attēls: Prokuratūra tiesai nodod krimināllietu personas apsūdzībā par krāpšanu

2022. gada 12. decembrī Pierīgas prokuratūras prokurors tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā kāda persona apsūdzēta par krāpšanu, t.i., par to, ka ar viltu ieguva svešu mantu juridiskās personas interesēs.

Saskaņā ar apsūdzību persona, būdama kādas biedrības valdes locekle, mantkārīgu motīvu vadīta, nolūkā prettiesiski iegūt svešus finanšu līdzekļus noslēdza sadarbības līgumu ar kādu nodibinājumu par to, ka laika periodā no 2017. gada līdz 2018. gadam tās sadarbosies, lai īstenotu labdarības programmu, kas saistīta ar nometņu organizēšanu un dalībnieku ēdināšanu. Nodibinājums apņēmās atvēlēt biedrībai finanšu līdzekļus, par kuru piešķiršanu saskaņā ar līguma nosacījumiem noslēdzams atsevišķs granta līgums.

Minētajā laika periodā starp biedrību un nodibinājumu tika noslēgti divi granta līgumi, uz kuru pamata biedrība no fonda saņēma kopumā 7425 eiro, kas tika ieskaitīti biedrības bankas norēķinu kontā. 

Nolūkā maldināt nodibinājumu par finanšu līdzekļu izlietojumu atbilstoši sadarbības līguma un granta līgumu nosacījumiem apsūdzētā sagatavoja divas faktiskajiem apstākļiem un piešķirto finanšu līdzekļu faktiskajam izlietojumam neatbilstošas finanšu atskaites, kuras biedrības vārdā iesniedza nodibinājumam. Kā finanšu līdzekļu izlietojuma attaisnojuma dokumentus apsūdzētā atskaitēm pievienoja nepatiesas kases ieņēmumu ordera kvītis un  rēķinus–faktūras.

Tādā veidā apsūdzētā, rīkodamās biedrības vārdā, mantkārīgā nolūkā no nodibinājuma piešķirtajiem 7425 eiro izkrāpa kopumā 6033,70 eiro.

Šī kriminālprocesa ietvaros noskaidrots, ka apsūdzētā, rīkodamās kā biedrības amatpersona, noziedzīgo nodarījumu izdarījusi juridiskās personas interesēs, tāpēc tika uzsākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai – apsūdzētās pārstāvētajai biedrībai.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas rajona tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ