Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 29/12/2022

Prokuratūra vienošanās procesa kārtībā tiesai nodevusi krimināllietu par braukšanu reibumā bez atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām

Attēls: Prokuratūra vienošanās procesa kārtībā tiesai nodevusi krimināllietu par braukšanu reibumā bez atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām

2022. gada 28. decembrī Austrumlatgales prokuratūras prokurore Rēzeknes tiesai vienošanās procesa kārtībā nosūtīja krimināllietu par transportlīdzekļa vadīšanu bez atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām, atrodoties alkohola ietekmē, un izvairīšanos no tiesību ierobežošanas soda izciešanas.

2022. gada 15. februārī stājās spēkā Rēzeknes tiesas spriedums, ar kuru apsūdzētā persona atzīta par vainīgu transportlīdzekļa vadīšanā bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām (tās noteiktā kārtībā bija atņemtas), atrodoties alkohola ietekmē, un izvairīšanos no tiesību ierobežošanas soda izciešanas, nosakot galīgo sodu – brīvības atņemšanu uz četriem mēnešiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz sešiem gadiem.

2022. gada 3. decembrī apsūdzētais, zinot, ka papildsods pēc minētā sprieduma nav izciests, un apzinoties, ka viņam ir atņemtas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, atrodoties alkohola ietekmē (ar alkohola koncentrāciju izelpotajā gaisā 1,86 promiles), bez atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām Rēzeknē vadīja automašīnu Ford Galaxy.

2022. gada 23. decembrī prokurore, izvērtējot izdarītā noziedzīgā nodarījuma smagumu, raksturu, kaitīgumu un apsūdzētā personību, kā arī to, ka apsūdzētais pilnībā atzina savu vainu un izmantoja Kriminālprocesa likumā paredzētās tiesības uz sadarbību, kas izpaudās vienkāršāka procesa veida izvēlē, ar apsūdzēto noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu. Vienošanās paredz, ka prokurore lūdz tiesu atzīt apsūdzēto par vainīgu minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un galīgo sodu viņam noteikt brīvības atņemšanu uz astoņiem mēnešiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz septiņiem gadiem un sešiem mēnešiem. Vienošanās arī paredz, ka no apsūdzētā piedzenama pilna automašīnas Ford Galaxy vērtība – 1500 eiro.

Transportlīdzeklis pieder citai fiziskai personai un to konfiscēt nedrīkst, savukārt likumā ir paredzēts, ka no noziedzīga nodarījuma izdarītāja piedzen pilnu vai daļēju šī transportlīdzekļa vērtību.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ