Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 02/03/2022

Prokuratūra vienošanās procesa kārtībā tiesai nodevusi krimināllietu par spiegošanu

Attēls: Prokuratūra vienošanās procesa kārtībā tiesai nodevusi krimināllietu par spiegošanu

2022. gada 4. janvārī prokuratūrā tika saņemts Valsts drošības dienesta (VDD) ierosinājums uzsākt kriminālvajāšanu pret vienu personu, kura tika turēta aizdomās par ilgstošu sadarbību ar kādu ārvalstu militāro izlūkdienestu, sniedzot tam neizpaužamas ziņas par valsts aizsardzības sektoru.

2022. gada 14. janvārī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore pieņēma lēmumu par iepriekš minētās personas saukšanu pie kriminālatbildības par ziņu nelikumīgu vākšanu un to tiešu nodošanu ārvalsts izlūkdienestam tā uzdevumā (Krimināllikuma 85. panta pirmā daļa), kā arī par šaujamieroča un šaujamieroča munīcijas iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu bez attiecīgas atļaujas (Krimināllikuma 233. panta otrā daļa).

Apsūdzētajai personai piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

2022. gada 23. februārī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore, izvērtējot izdarītā noziedzīgā nodarījuma smagumu, raksturu, kaitīgumu un apsūdzētā personību, kā arī to, ka apsūdzētais pilnībā atzina savu vainu un izmantoja Kriminālprocesa likumā paredzētās tiesības uz sadarbību, kas izpaudās vienkāršāka procesa veida izvēlē, ar apsūdzēto noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu. Vienošanās paredz, ka prokurore lūdz tiesu atzīt apsūdzēto par vainīgu minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un galīgo sodu viņam noteikt brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem ar probācijas uzraudzību uz trīs gadiem.

2022. gada 28. februārī lieta noslēgtās vienošanās apstiprināšanai nosūtīta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

*Attēlam ilustratīva nozīme

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ