Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 21/09/2022

Prokurore apstiprināta civilā eksperta dalībai misijā Ukrainā

Attēls: Prokurore apstiprināta civilā eksperta dalībai misijā Ukrainā

2022. gada 20. septembrī Ministru kabinets apstiprināja Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokurora vietnieci Rudīti Bilsenu kā civilo ekspertu dalībai Eiropas Savienības (ES) Padomdevēja misijā civilā drošības sektora reformām Ukrainā, uz 12 mēnešiem, sākot no 2022. gada 1. oktobra.

Pavasarī, kad prokuratūrā tika saņemta informācija par civilo ekspertu vakancēm misijai Ukrainā, pieteicās divas prokurores, kuras aizpildīja pieteikumu un piedalījās mutiskās pārrunās. Jūlija beigās prokuratūrā tika saņemta informācija, ka prokurore Rudīte Bilsena ir apstiprināta izvēlētajā amatā.

Prokurore ir piedalījusies daudzos starptautiskos mācību pasākumos, tostarp pabeigusi apmācības Nirnbergā tieši kara noziegumu izmeklēšanā un kriminālvajāšanā. Ukrainā viņa pildīs vecākā padomdevēja pienākumus terorisma apkarošanā. Vaicāta par to, vai nejūt bailes, dodoties uz karadarbības zonu, Rudīte teic, ka šobrīd nebaidās no pašas kara situācijas, jo droši vien, šeit esot, līdz galam nespēj aptvert notiekošā patieso smagumu un augstos riskus. “Es šobrīd vairāk baidos par to, vai manas zināšanas būs pietiekamas tam, ko no manis tur sagaida. Esmu tik daudz mācījusies, jūtu iekšēju pienākumu pielietot šīs zināšanas un sniegt savu ieguldījumu terorisma apkarošanā Ukrainā,” stāsta prokurore.

Lai uzsāktu darbu, prokurorei bija jāpiedalās vairākās apmācībās. Vienas no tām apgūtas šeit, Latvijā, savukārt jau nākamnedēļ Rudīte lido uz Nīderlandi, kur piedalīsies apmācībās, lai iegūtu drošības sertifikātu.  

Rudīte Bilsena uz Ukrainu dodas 2022. gada 1. oktobrī.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ