Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 14/06/2022

Prokurore vienošanās procesa kārtībā tiesai nosūtījusi krimināllietu par kukuļa piedāvāšanu valsts amatpersonai

Attēls: Prokurore vienošanās procesa kārtībā tiesai nosūtījusi krimināllietu par kukuļa piedāvāšanu valsts amatpersonai

2022. gada 13. jūnijā Dienvidlatgales prokuratūras prokurore vienošanās procesa kārtībā nodeva tiesai krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības saukts kāds Igaunijas Republikas pilsonis par to, ka viņš piedāvāja kukuli Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonai, lai viņa neveiktu apsūdzētā vīrieša ievesto nedeklarēto cigarešu izņemšanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Saskaņā ar apsūdzību vīrietis 2022. gada 11. jūnija vakarā no Baltkrievijas Republikas ieveda Latvijas Republikas teritorijā 160 cigaretes “Minsk”, noslēpjot tās smagās automašīnas kabīnē. Apsūdzētais vīrietis Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonai piedāvāja 30 eiro, lai viņa neveiktu šo cigarešu izņemšanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Prokurore apsūdzēto vīrieti pie kriminālatbildības saukusi pēc Krimināllikuma 323. panta pirmās daļas.

Izvērtējot izdarītā noziedzīgā nodarījuma smagumu, raksturu, kaitīgumu un apsūdzētā personību, kā arī to, ka apsūdzētais pilnībā atzina savu vainu un izmantoja Kriminālprocesa likumā paredzētās tiesības uz sadarbību, kas izpaudās vienkāršāka procesa veida izvēlē, prokurore ar apsūdzēto noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu. Vienošanās paredz, ka prokurore lūdz tiesu atzīt apsūdzēto par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piespriest  viņam naudas sodu 5000 eiro.

Minētais kriminālprocess tika pabeigts paātrinātā procesa kārtībā, tas ir, mazāk nekā 48 stundu laikā no noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas brīža, un noslēgtā vienošanās nosūtīta apstiprināšanai Daugavpils tiesai.  

Prokuratūra vērš uzmanību, ka Krimināllikuma 323. pantā  par  kukuļa, tas ir, materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, došanu vai piedāvāšanu vai par kukuļa apsolīšanu pēc tā pieprasīšanas personiski vai ar starpnieku valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu vai neizdarītu kādu darbību, neatkarīgi no tā, vai nodotais, piedāvātais vai apsolītais kukulis domāts šai valsts amatpersonai vai jebkurai citai personai, paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods, sākot no 10 minimālajām mēnešalgām, kas šobrīd ir 5000 eiro.

Līdz ar ko prokuratūra iesaka ikvienam rūpīgi padomāt par iespējamām sekām un minētās prettiesiskās darbības neveikt!

Tāpat prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

* Attēlam ilustratīva nozīme

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ