Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 04/02/2022

Tiesai nodod lietu pret diviem kāda Latvijas uzņēmuma īpašniekiem – Igaunijas Republikas pilsoņiem – un šī uzņēmuma grāmatvedi

Attēls: Tiesai nodod lietu pret diviem kāda Latvijas uzņēmuma īpašniekiem –  Igaunijas Republikas pilsoņiem – un šī uzņēmuma grāmatvedi

2022. gada 27. janvārī Vidzemes prokuratūras prokurors pēc gandrīz divus gadus personīgi veiktas izmeklēšanas pabeidza pirmstiesas kriminālprocesu, pieņemot lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai trīs personu apsūdzībā.

Krimināllietā par uzņēmumam likumos noteikto statistikas pārskatu viltošanu, izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā un tās atbalstīšanu un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā tiek apsūdzēti kāda Latvijas uzņēmuma, kurš nodarbojās ar alkoholisko un atspirdzinošo dzērienu mazumtirdzniecību Latvijas pierobežas pilsētās, divi īpašnieki – Igaunijas Republikas pilsoņi – un šī uzņēmuma grāmatvede.

Prokurors norāda, ka sākotnēji, kad izmeklēšanas darbības veica Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes izmeklētājs, apsūdzētie bija izvēlējušies izmantot savas tiesības neliecināt par lietā būtiskiem apstākļiem. Savukārt pēc apsūdzības izsniegšanas apsūdzētie savu aizstāvības taktiku mainīja un liecināja par visiem lietā noskaidrotajiem apstākļiem, sniedzot prokuroram plašus un pamatotus pretargumentus apsūdzībai. Ievērojot apsūdzēto tiesības uz aizstāvību, prokurors turpināja izmeklēšanu, veicot virkni procesuālo darbību.

Prokurors uzsver, ka vairākas izmeklēšanas darbības tika veiktas ar starptautiskās sadarbības palīdzību, kas savā ziņā aizkavēja izmeklēšanu, bet, neskatoties uz to, pirmstiesas process ir noslēdzies sekmīgi un lieta, kurā apsūdzētas kopumā trīs personas pēc Krimināllikuma 217. panta pirmās daļas, 218. panta otrās daļas, 20. panta ceturtās daļas un 218. panta otrās daļas, 195. panta trešās daļas, nodota izskatīšanai Ekonomisko lietu tiesai.

Prokurors uzskata, ka pierādījumu kopums lietā dod pamatu valsts apsūdzības uzturēšanai tiesā.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

*Attēlam ilustratīva nozīme

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ