Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 03/06/2022

Tiesai nodoti procesa par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai materiāli

Attēls: Tiesai nodoti procesa par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai materiāli

2022. gada 2. jūnijā Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurors Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai nodevis procesa par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu kādai juridiskajai personai, kuras interesēs īstenota kukuļdošana kādai Baltkrievijas Republikas valsts amatpersonai, materiālus.  

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs kriminālprocesu uzsāka 2021. gada 8. jūlijā, un izmeklēšana notika par iespējamu kukuļdošanu ārvalsts amatpersonai, par ko atbildība paredzēta Krimināllikuma 323. panta pirmajā daļā. Izmeklēšanas gaitā noskaidrojot, ka tā izdarīta juridiskas personas interesēs, tika uzsākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai. 

Pirmstiesas kriminālprocesā iegūtie pierādījumi liecina, ka Baltkrievijas Republikā reģistrēta uzņēmuma amatpersona, būdama Latvijas Republikas pilsonis, Latvijas uzņēmuma interesēs deva Baltkrievijas valsts amatpersonai kukuli – 5000 ASV dolārus. Kukuļdošanas mērķis bija panākt Baltkrievijas valsts pārvaldes iestādes amatpersonas kompetencē esošo jautājumu labvēlīgu atrisināšanu un darbību veikšanu, lai tās pārstāvētā iestāde noslēgtu līgumu ar Baltkrievijas uzņēmumu, kas ir Latvijā reģistrēta uzņēmuma filiāle, par informācijas tehnoloģiju pakalpojumiem.

Kukuļošanā iesaistītās fiziskās personas – Latvijas pilsonis un Baltkrievijas amatpersona – 2020. gadā notiesātas ar Baltkrievijas Augstākās tiesas spriedumu.

* Attēlam ilustratīva nozmīme

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ