Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 11/11/2022

Tiesai nosūtīta krimināllieta par mēģinājumu organizētā grupā izdarīt krāpšanu lielā apmērā un valsts amatpersonas bezdarbību

Attēls: Tiesai nosūtīta krimināllieta par mēģinājumu organizētā grupā izdarīt krāpšanu lielā apmērā un valsts amatpersonas bezdarbību

2022. gada oktobrī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Rīgas pilsētas tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā apsūdzētas divas privātpersonas par to, ka viņas kopā ar citu personu, pret kuru kriminālprocess izdalīts atsevišķā lietvedībā, organizētā grupā izdarīja  krāpšanas 30 000 eiro apmērā mēģinājumu. Izmantojot viltotu vienkāršo vekseli, prettiesiski tika radītas tiesības vērsties tiesā ar pieteikumu par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu pēc vienkāršā vekseļa, tādējādi aizskarot personas, kura neuzturas Latvijā, mantiskās intereses. Apsūdzētajiem noziedzīgo nodarījumu līdz galam neizdevās realizēt, jo tiesa atteica pieņemt pieteikumu par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu.

Šajā krimināllietā apsūdzēta arī zvērināta notāre par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, t.i., par to, ka viņa kā valsts amatpersona mantkārīgā nolūkā tīši neizdarīja darbības, kuras viņai pēc likuma bija jāizdara, lai novērstu kaitējumu valsts varai, pārvaldības kārtībai un ar likumu aizsargātām personas interesēm, kā rezultātā radīts būtisks kaitējums. Turklāt amatpersona apsūdzēta arī par to, ka mantkārīgā nolūkā veica dokumenta viltošanu un viltota dokumenta izsniegšanu, apzinoties, ka dokuments ir viltots.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ