Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 09/06/2022

Tiesās divas personas par tā dēvēto “aplokšņu algu” maksāšanu un vienu personu par šo noziedzīgo darbību atbalstīšanu

Attēls: Tiesās divas personas par tā dēvēto “aplokšņu algu” maksāšanu un vienu personu par šo noziedzīgo darbību atbalstīšanu

2022. gada maija izskaņā Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurore vienošanās procesa kārtībā nodeva tiesai krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības sauktas divas personas pēc Krimināllikuma 217.1 panta un 218. panta otrās daļas par “aplokšņu algu” izmaksāšanu uzņēmuma darbiniekiem un izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā un viena persona pēc Krimināllikuma 20. panta ceturtās daļas un 217.1 panta par “aplokšņu algu” izmaksāšanas atbalstīšanu. Ar minētajām noziedzīgajām darbībām Latvijas Republikai nodarīts mantisks zaudējums vairāk nekā 52 181 eiro.

Saskaņā ar apsūdzību divas kāda uzņēmuma amatpersonas ar viena tās darbinieka atbalstu laika periodā no 2020. gada janvāra līdz 2021. gada maijam uzņēmuma darbiniekiem izmaksāja “aplokšņu algas”, tādējādi pārkāpjot darba samaksas noteikumus. Uzņēmuma darbinieki “aplokšņu algās” ik mēnesi saņēma vairākus simtus eiro. Vienā no mēnešiem uzņēmuma darbiniekiem kopumā tika izmaksātas “aplokšņu algas” pat 7982 eiro apmērā. Tādā veidā apsūdzētās uzņēmuma amatpersonas izvairījās no valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksas.

Turklāt šajā kriminālprocesā attiecībā pret uzņēmumu tika uzsākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai, jo tika konstatēts, ka “aplokšņu algu” izmaksas un izvairīšanās no nodokļu nomaksas veiktas tā interesēs, kā arī konfiscēti naudas līdzekļi 6420 eiro apmērā, kas bija paredzēti “aplokšņu algu” izmaksai.

Izvērtējot izdarītā noziedzīgā nodarījuma smagumu, raksturu, kaitīgumu un apsūdzēto personības, kā arī to, ka apsūdzētie pilnībā atzina savu vainu, atlīdzināja Latvijas Republikai radīto kaitējumu un izmantoja Kriminālprocesa likumā paredzētās tiesības uz sadarbību, kas izpaudās vienkāršāka procesa veida izvēlē, prokurore ar apsūdzētajiem noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu. Vienošanās paredz, ka prokurore lūdz tiesu atzīt apsūdzētos par vainīgiem minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un piespriest diviem no viņiem sabiedrisko darbu uz 200 stundām un brīvības atņemšanu uz vienu gadu, nosakot to nosacīti ar pārbaudes laiku uz vienu gadu un sešiem mēnešiem, kā arī atņemt tiesības ieņemt komercsabiedrībā valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatu uz diviem gadiem un trīs mēnešiem, bet trešajai apsūdzētajai personai piespriest sabiedrisko darbu uz 150 stundām, atņemot tiesības ieņemt komercsabiedrībā valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatu uz vienu gadu. Savukārt ar juridisko personu noslēgta vienošanās par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu, saskaņā ar kuru prokurore lūdz tiesu piemērot tai piespiedu ietekmēšanas līdzekli – naudas piedziņu 11 000 eiro.

Lieta noslēgtās vienošanās apstiprināšanai nosūtīta Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesai.  

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

* Attēlam ilustratīva nosīme

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ