Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 24/05/2023

Ap prokurora priekšrakstiem par sodu pabeidz kriminālprocesu par kara nozieguma attaisnošanu

Attēls: Ap prokurora priekšrakstiem par sodu pabeidz kriminālprocesu par kara nozieguma attaisnošanu

2023. gada 22. maijā Dienvidlatgales prokuratūrā, sastādot prokurora priekšrakstus par sodu, pabeigts kriminālprocess pret diviem vīriešiem, kuri apsūdzēti par to, ka publiski attaisnoja un slavināja kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci un mieru.

Saskaņā ar apsūdzību abi vīrieši 2023. gada 9. maijā atradās Dubrovina parkā, Daugavpilī, pie Otrā pasaules kara laikā bojā gājušo karavīru memoriāla un publiski sniedza interviju televīzijas kanālam “TV3”, norādot, ka parkā ieradušies, lai pagodinātu karā kritušos, kuri cīnījās ar fašismu. Uz žurnālista jautājumu par sajūtām saistībā ar notiekošo kara konfliktu Ukrainā, kā tas mainījis attieksmi pilsētā, apsūdzētie atbildēja: “Turpina fašistus sist! [...] Eiropa vēl to atbalsta, kas ir aizvainojoši. Hruščovs viņus nav iznīcinājis, pažēlojis... šobrīd izlīduši. Banderovieši visādi.

Ar minētajiem izteicieniem un uzvedību apsūdzētie vīrieši pauda pozitīvu attieksmi, kā arī atzina par pareizu un pieļaujamu 2022. gada 24. februārī Krievijas Federācijas uzsākto agresīvo karu Ukrainā. Apzinoties, ka sniegtā intervija televīzijas kanāla “TV3” žurnālistam ir pieejama neierobežotam personu skaitam, apsūdzētie apzināti publiski slavināja un attaisnoja Krievijas Federācijas īstenotos kara noziegumus, noziegumus pret cilvēci un mieru Ukrainas teritorijā.

Krimināllikumā par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu paredzēts brīvības atņemšanas sods uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods.

Apsūdzētie pilnībā piekrita viņiem inkriminētā noziedzīgā nodarījuma apjomam un juridiskajai kvalifikācijai, kā arī atzina savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un to nožēloja.

Prokurore, ņemot vērā gan to, ka apsūdzēto izteikumi, paužot savu pozitīvo attieksmi un atzīstot par pareiziem un pieļaujamiem Krievijas pastrādātos noziegumus Ukrainā, izraisīja asu sabiedrības reakciju, gan izvērtējot apsūdzēto personības un viņu attieksmi pret izdarīto, ir guvusi pārliecību, ka apsūdzētajiem vīriešiem nevajadzētu piemērot ar brīvības atņemšanu saistītu sodu, taču viņus nevar atstāt nesodītus. Līdz ar to kriminālprocess tika pabeigts, sastādot priekšrakstu par sodu, kam piekrita amatā augstāks prokurors.

Ar prokurora priekšrakstu par sodu katram apsūdzētajam piemērots sabiedriskais darbs uz 200 stundām.  

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ