Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 24/04/2023

Par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā tiesa piemēro 18 600 eiro lielu naudas sodu

Attēls: Par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā tiesa piemēro 18 600 eiro lielu naudas sodu

2023. gada 18. aprīlī Rīgas pilsētas tiesa, izskatot lietu, kurā apsūdzēta kāda Iekšlietu ministrijas Informācijas centra vadošā amatpersona par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzēto par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīja ar 18 600 eiro lielu naudas sodu un aizliegumu ieņemt amatus, kas saistīti ar lēmumu pieņemšanu valsts un pašvaldību iestādēs uz diviem gadiem. Tāpat tiesa lēma piedzīt no apsūdzētās par labu valstij materiālā kaitējuma kompensāciju 532,56 eiro apmērā.

Kā iepriekš prokuratūra informēja, apsūdzētā amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, deva prettiesiskus rīkojumus sagatavot nepieciešamos dokumentus mantas norakstīšanai un utilizācijai. Pēc to sagatavošanas, apzinoties, ka konkrētā manta paliks citas personas lietošanā, amatpersona, izmantojot tai piešķirtās pilnvaras, apstiprināja attiecīgās mantas norakstīšanas aktu.

Ar tiesas piespriesto sodu Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurors ir apmierināts, tāpēc neplāno lūgt tiesai sagatavot pilnu spriedumu, lai iesniegtu apelācijas protestu.

Savukārt apsūdzētā persona vai tās aizstāvis desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt 10 dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ