Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 03/04/2023

Par īpaši aizsargājamo putnu olu iznīcināšanu – sabiedriskais darbs un pienākums samaksāt kompensāciju 50 000 eiro

Attēls: Par īpaši aizsargājamo putnu olu iznīcināšanu – sabiedriskais darbs un pienākums samaksāt kompensāciju 50 000 eiro

2023. gada 22. martā Vidzemes rajona tiesa, izskatot lietu, kurā apsūdzēts kāds vīrietis par to, ka viņš iznīcināja īpaši aizsargājamos dzīvniekus, ar to radot būtisku kaitējumu, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina vīrieti par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīja viņu ar sabiedrisko darbu uz 140 stundām. Tāpat tiesa lēma piedzīt no apsūdzētā par labu cietušajam – Latvijas Republikai –, ko pārstāv Dabas aizsardzības pārvalde, tās pieteikto kompensāciju 50 000 eiro apmērā par nodarīto mantisko zaudējumu.

Apsūdzētā persona 2021. gada maijā ar SUP dēli pa ūdenstilpni nokļuva līdz salai, kur ligzdo īpaši aizsargājamo putnu sugas – lielais ķīris (Larus ridibundus) – kolonija, un nolūkā novērst putnu radīto troksni savā īpašumā, dusmu vadīts, ar SUP aira palīdzību no minēto putnu ligzdām izmeta ne mazāk kā 10 olas, kuras tīši iznīcināja, tās sašķaidot un saplacinot.

Ar šādām noziedzīgajām darbībām apsūdzētais radīja būtisku kaitējumu dabas videi, konkrēti, minētās sugas populācijas labvēlīgai aizsardzībai reģionālā/lokālā mērogā, un nodarīja mantisku zaudējumu Latvijas Republikai 50 000 eiro apmērā.

Ar tiesas piespriesto sodu Daudznozaru specializētās prokuratūras prokurore ir apmierināta, tāpēc neplāno lūgt tiesai sagatavot pilnu spriedumu, lai iesniegtu apelācijas protestu.

Savukārt apsūdzētais, aizstāvis vai cietušais desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt 10 dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Administratīvā direktora dienesta
Komunikācijas un sabiedrisko attiecību
nodaļas vadītāja
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ