Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 24/03/2023

Par starppilsētu pasažieru autobusa vadīšanu alkohola reibumā – reāla brīvības atņemšana

Attēls: Par starppilsētu pasažieru autobusa vadīšanu alkohola reibumā – reāla brīvības atņemšana

2023. gada 23. martā Rīgas rajona tiesa, izskatot lietu, kurā apsūdzēts vīrietis, kurš vadīja starppilsētu pasažieru autobusu, atrodoties alkohola ietekmē, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina vīrieti par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piesprieda viņam reālu brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.  

Kā iepriekš prokuratūra informēja, apsūdzētais vīrietis, atrodoties alkohola ietekmē (ar alkohola koncentrāciju asinīs vairāk nekā 2,5 promiles), 2022. gada 7. decembra vakarā Ropažu novadā pa autoceļu Garkalne–Alauksts vadīja starppilsētu pasažieru autobusu. Autobusa pasažieri ievēroja vadītāja visai agresīvo braukšanu un to, ka viņš, iespējams, atrodas alkohola reibumā. Tika izsaukta pašvaldības policija, kura veica alkohola koncentrācijas pārbaudi, un tika konstatēts, ka autobusa vadītājs ir alkohola reibumā.

Tiesas izskatīšanas laikā apsūdzētais vīrietis savu vainu atzina pilnībā un lūdza tiesu skatīt lietu bez pierādījumu pārbaudes.

Transportlīdzeklis pieder juridiskajai personai un to konfiscēt nedrīkst, bet šādos gadījumos likumā ir paredzēts, ka no noziedzīga nodarījuma izdarītāja piedzen pilnu vai daļēju šā transportlīdzekļa vērtību. Konkrētajā gadījumā no apsūdzētā valsts labā tiks piedzīta daļēja transportlīdzekļa vērtība – 3000 eiro.

Tiesas piespriesto soda mēru tiesas debatēs lūdza piemērot arī valsts apsūdzības uzturētājs.

Savukārt apsūdzētais vai aizstāvis desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka

Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ