Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 17/03/2023

Prokurora brīdinājums Latvijas Krievu savienībai nepieļaut Politisko partiju likumā noteikto aizliegumu pārkāpšanu

Attēls: Prokurora brīdinājums Latvijas Krievu savienībai nepieļaut Politisko partiju likumā noteikto aizliegumu pārkāpšanu

Ģenerālprokuratūrā no Valsts drošības dienesta tika saņemta informācija par politiskās partijas “Latvijas Krievu savienība” (LKS) aktivitātēm pēc 2022. gada 23. jūnija, kad stājās spēkā grozījumi Politisko partiju likuma 7. pantā, nosakot politisko partiju darbībā papildu aizliegumus.

Saistībā ar saņemto informāciju prokuratūrā tika veikta pārbaude.

Pārbaudē konstatēts, ka partijas darbībā un to biedru aktivitātēs ir saskatāmas pazīmes, kas liecina, ka partijas darbība ir vērsta uz sabiedrības šķelšanu, atsevišķu partijas biedru izteikumi rada labvēlīgus apstākļus naida un nesaticības attīstībai, kā arī partijas biedru izteikumos saskatāmi Krievijas propagandas vēstījumi.

Ievērojot to, ka šādas darbības var apdraudēt valsts un sabiedrības drošību, šā gada 24. februārī minētajai partijai tika nosūtīts prokurora brīdinājums. Tā tika brīdināta par nepieļaujamību pārkāpt Politisko partiju likuma 7. panta ceturtajā un piektajā daļā noteiktos aizliegumus.

Vienlaikus partijai tika uzdots novērst brīdinājumā norādītās informācijas izplatīšanu sociālajos tīklos, LKS tīmekļvietnē, to dzēšot, pārskatīt LKS tīmekļvietnē un sociālajos tīklos ievietoto informāciju, vai tā atbilst spēkā esošajam normatīvajam regulējumam attiecībā uz politisko partiju darbību, kā arī veikt pasākumus, lai turpmāk netiktu izplatīti tādi vēstījumi vai veiktas tādas darbības, kas ir pretrunā Politisko partiju likumā noteiktajam.

Par veiktajiem pasākumiem saistībā ar izteikto brīdinājumu LKS tika uzdots informēt prokuratūru līdz 2023. gada 24. martam.

2023. gada 13. martā LKS informējusi prokuratūru, ka tā ir dzēsusi no partijas tīmekļvietnes un sociālajiem tīkliem visu informāciju, kura tika minēta brīdinājumā, kā arī veikusi citas brīdinājumā norādītās darbības.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ