Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 09/02/2023

Prokurora portrets – Pierīgas prokuratūras prokurore Santa Bogdāne

Attēls: Prokurora portrets – Pierīgas prokuratūras prokurore Santa Bogdāne

2023. gada 24. janvārī prokurora zvērestu nodeva prokurore Santa Bogdāne. Prokurore amata pienākumus pilda Pierīgas prokuratūrā.

Par sevi Santa saka, ka ir mērķtiecīga un godprātīga. “Esmu prasīga pret sevi un citiem. Mani nebiedē izaicinājumi, tieši pretēji, tie mani motivē apgūt jaunas zināšanas un prasmes,” teic prokurore.

Jau uzsākot studijas Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē, Santa saprata, ka no visām tiesību nozarēm viņu visvairāk saista tieši krimināltiesības. “Apsolīju sev, ka karjeru saistīšu tieši ar šo tiesību nozari. Droši varu teikt, ka mērķi kļūt par prokurori nospraudu jau studiju laikā un šī vēlme gadu gaitā tikai pastiprinājusies,” stāsta prokurore. Arī studiju prakses vietas viņa apzināti izvēlējās tiesā un prokuratūrā, kur iespējams vērot prokurora darbu. “Prakses laikā Zemgales apgabaltiesā apmeklēju tiesas sēdes krimināllietās un ar interesi vēroju tiesas procesu norisi un prokurorus darbībā. Visnozīmīgākā prakse studiju ietvaros bija tā laika Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas prokuratūrā, kurā, pateicoties prakses vadītājas atsaucībai, varēju pilnvērtīgi iepazīties ar prokurora amata pienākumiem – man tika dota iespēja praktizēties dažādu lēmumu projektu rakstīšanā, būt klāt apsūdzību izsniegšanas brīdī, kā arī veikt citus prokurora uzdevumus, piemēram, sagatavot projektus atbildēm uz sūdzībām un izteikt priekšlikumus izmeklēšanas uzraudzības veikšanai,” ar prakses laikā gūto pieredzi dalās Santa.

Studējot maģistrantūrā, Santa uzsāka pildīt prokurora palīga amata pienākumus Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā. Tur iepazīti patiešām zinoši un cilvēciski brīnišķīgi profesionāļi. “Toreiz brīvajā laikā lasīju krimināllietu materiālus, mēdzām lietas pārrunāt ar prokuroriem. Pēc valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena nokārtošanas, Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokuroru iedvesmota, nolēmu kandidēt uz prokurora amatu, lai uzsāktu stažēšanos,” stāsta prokurore.

Kā uzsver Santa, prokurora darbs nav vienveidīgs un nekādā ziņā nav saistāms ar rutīnu, katra situācija prasa individuālu izvērtējumu. Tas, viņasprāt, ir gan šīs profesijas ieguvums, gan izaicinājums, jo liek prokuroram nemitīgi pilnveidoties, apgūt jaunas zināšanas. “Viena pareiza risinājuma vai pareizas atbildes uz visām situācijām nav, tās ikreiz nākas meklēt no jauna. Domāju, ka šī amata ietvaros nekad nepienāks brīdis, kad varēs ar pārliecību teikt – esmu visu apguvusi, visam esmu gatava, neviena situācija mani nepārsteidz,” ir pārliecināta prokurore. “Man nozīmīgākais personīgais ieguvums šajā amatā ir iespēja darīt sabiedriski derīgu darbu un ar savu profesionālo darbību piedalīties labākas valsts veidošanā,” noslēdz Santa Bogdāne.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Administratīvā direktora dienesta
Komunikācijas un sabiedrisko attiecību
nodaļas vadītāja
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ