Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 03/01/2023

Tiesai nosūtīta krimināllieta divu vecmāšu apsūdzībā par nolaidību, pildot profesionālos pienākumus

Attēls: Tiesai nosūtīta krimināllieta divu vecmāšu apsūdzībā par nolaidību, pildot profesionālos pienākumus

2022. gada izskaņā Rietumzemgales prokuratūras prokurore tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā divas personas – vecmātes – apsūdzētas par to, ka viņas, būdamas ārstniecības personas, nolaidīgi pildīja savus profesionālos pienākumus, kas bija par iemeslu cietušās nāvei.

Saskaņā ar lēmumu apsūdzētās, būdamas sertificētas ārstniecības personas vecmātes specialitātē un vecmātes kādā SIA, kas cita starpā nodrošina arī ārpus stacionāra jeb mājdzemdību palīdzības pakalpojumu, 2020. gada 31. jūlijā ieradās pie cietušās, kurai bija sākušās dzemdības.

Pirmā pie dzemdētājas Jelgavā ieradās vecmāte, kura nebija iekļauta noslēgtajā dzemdību līgumā starp dzemdētāju un SIA, bet tā kā līgumā iekļautajai vecmātei nokļūšana pie dzemdētājas prasīja vairāk laika, viņa nosūtīja pie dzemdētājas citu kolēģi.

Ierodoties pie dzemdētājas, vecmāte nepienācīgi un nolaidīgi pildīja savus amata pienākumus, jo pēc tam, kad mazulis piedzima asfiksijā ar ap kaklu aptinušos nabassaites cilpu un viņam bija apgrūtināta elpošana, kas var radīt apdraudējumu jaundzimušā veselībai un dzīvībai, viņa nekavējoši neizsauca neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (turpmāk – NMPD), lai nogādātu dzemdētāju un viņas jaundzimušo stacionārā. Šīs rīcības rezultātā jaundzimušajam tika noteiktas vairākas diagnozes, tostarp asfiksija dzemdībās un hipoksiski išēmiska encefalopātija.

Otra vecmāte pie dzemdētājas ieradās pusstundu pēc jaundzimušā nākšanas pasaulē. Vecmātes ar pienācīgu rūpību nefiksēja medicīniskās aprūpes dokumentācijā dzemdētājas vitālos rādītājus, kā arī dzemdes tonusu, asins zuduma apjomu pēcdzemdību periodā un pielietotās medikamentozās terapijas ievades laikus, secību un ātrumu. Parādoties asiņošanai no cietušās dzimumceļiem, viņas nenoskaidroja asiņošanas cēloni, neuzstādīja pareizu diagnozi un, pieļaujot neattaisnotu vilcināšanos, nekavējoši neizsauca NMPD. Kad pēc vairāk nekā stundas vecmātes tomēr izsauca NMPD, cietušajai tika konstatēts vidēji smags hipovolēmijas šoks (ko izraisa asins tilpuma samazināšanās), kas pārgāja smagā pakāpē, un pēc ievietošanas operatīvajā medicīniskajā transportā viņai konstatēja elpošanās apstāšanos. Gandrīz stundu veiktie reanimācijas pasākumi bija nesekmīgi un cietusī nomira.

Ar savu rīcību vecmātes pārkāpa  Ārstu ētikas kodeksā noteiktos pamatprincipus,  Ārstniecības likumu un Ministru kabineta 2006. gada 25. jūlija noteikumus Nr.611 “Dzemdību palīdzības noteikšanas kārtība.”

Lieta izskatīšanai nosūtīta Zemgales rajona tiesai.

Par izdarīto noziedzīgo nodarījumu Krimināllikumā paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, probācijas uzraudzība, sabiedriskais darbs vai naudas sods.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Administratīvā direktora dienesta
Komunikācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ