Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 10/05/2023

Tiesās personu par faktiski nenotikuša darījuma uzrādīšanu pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā

Attēls: Tiesās personu par faktiski nenotikuša darījuma uzrādīšanu pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā

Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurore tiesai nosūtījusi krimināllietu, kurā apsūdzēta persona par to, ka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācijās uzrādīja faktiski nenotikušus ar PVN apliekamus darījumus, ar ko nodarīja zaudējumus valstij 116 573 eiro apmērā.

Apsūdzētā persona bija kādas SIA amatpersona, tās faktiskais vadītājs, kurš organizēja finansiāli saimniecisko darbību. Apsūdzētais Valsts ieņēmumu dienestā iesniedza PVN deklarāciju par 2022. gada janvāri, februāri un martu, norādot faktiski nenotikušus darījumus starp SIA un kādu citu uzņēmumu, kas faktiski neveic saimniecisko darbību, par it kā saņemtām precēm, tādējādi nelikumīgi palielināja SIA atskaitāmā priekšnodokļa summu un nepamatoti samazināja SIA budžetā maksājamo PVN summu par 116 573,35 eiro, nodarot valstij zaudējumus minētās summas apmērā. Minētās darbības tika veiktas SIA interesēs un labā.

Krimināllieta nodota Rīgas pilsētas tiesai vispārējā kārtībā pret apsūdzēto personu un piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ