Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 02/06/2023

Vienošanās procesa kārtībā prokuratūra tiesai nosūta lietu par kukuļošanu, uzdodoties par iepirkuma komisijas locekli

Attēls: Vienošanās procesa kārtībā prokuratūra tiesai nosūta lietu par kukuļošanu, uzdodoties par iepirkuma komisijas locekli

2023. gada 31. maijā Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurors Rīgas pilsētas tiesai vienošanās procesa kārtībā nosūtījis krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības sauktas trīs personas – viena par to, ka, uzdodoties par valsts amatpersonu, uzkūdīja un sagatavojās uzkūdīt citas personas izdarīt kukuļdošanas mēģinājumu, kā arī izdarīja kukuļu piesavināšanos, savukārt divas personas par to, ka divu juridisko personu interesēs izdarīja kukuļdošanas mēģinājumu valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu kādu darbību. Ar katru no trim apsūdzētajiem noslēgta vienošanās par vainas atzīšanu un sodu.

Viens no apsūdzētajiem, radot priekšstatu par sevi kā par valsts amatpersonu, uzdevās par iepirkuma komisijas locekli, kurš var veikt likumīgas darbības uzņēmumu, kas pieteikuši savu dalību pašvaldību izsludinātajos iepirkumos, interesēs, tas ir, lai tie uzvarētu minētajos iepirkumos. Viņš, izmantojot tiešsaistes tīkla lietotni WhatsApp, vairāku dažādu uzņēmumu amatpersonām nosūtīja ziņu, kurā norādīja, ka par materiālu vērtību var veikt darbības, lai ieinteresētie uzņēmumi uzvarētu iepirkumu konkursos. Saskaņā ar noslēgto vienošanos prokurors lūdz tiesai piespriest minētajam apsūdzētajam sodu – brīvības atņemšanu uz trīs gadiem, nosakot to nosacīti, ar pārbaudes laiku uz trīs gadiem un sabiedrisko darbu uz 320 stundām, bez mantas konfiskācijas.

Divu uzņēmumu amatpersonas, atsaucoties apsūdzētā, kurš uzdevās par iepirkuma komisijas locekli, uzkūdīšanas mēģinājumam, pārskaitīja prasīto kukuli, attiecīgi 300 eiro un 400 eiro, uz viņa norādīto bankas kontu. Šīs divas personas sauktas pie kriminālatbildības par to, ka tās izdarīja kukuļdošanas mēģinājumu valsts amatpersonai. Saskaņā ar noslēgtajām vienošanām prokurors lūdz tiesai vienam no šiem apsūdzētajiem piemērot naudas sodu 11 minimālo mēnešalgu apmērā, savukārt otram apsūdzētajam – brīvības atņemšanu uz vienu gadu, nosakot to nosacīti, ar pārbaudes laiku uz vienu gadu.  

Ņemot vērā, ka augstāk minētās personas noziedzīgos nodarījumus izdarīja juridisko personu interesēs, tas ir, lai tās uzvarētu pašvaldību izsludinātajos iepirkumos, tādējādi iegūstot materiālu labumu līgumā par darbu izpildi noteiktās summas apmērā, kā arī iegūtu un papildinātu attiecīgu pieredzi un uzlabotu uzņēmuma reputāciju, kas turpmāk nodrošinātu sekmīgu dalību līdzīgos valsts un pašvaldību izsludinātajos iepirkumos, tika uzsākti procesi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu divām juridiskajām personām. Prokurors ar šo juridisko personu pārstāvjiem noslēdza vienošanās, kas paredz, ka prokurors lūdz tiesai katrai no tām piemērot tiesību ierobežošanu – aizliegumu piedalīties valsts un pašvaldības iepirkuma procedūrās uz vienu gadu.

Prokuratūra atkārtoti izsaka atzinību un pateicību tām juridiskajām personām un to pārstāvjiem, kā arī pašvaldībām, kas nekavējoties ziņoja tiesībaizsardzības iestādēm par saņemtajiem koruptīvajiem piedāvājumiem.

Prokuratūra rosina ikvienu personu, no kuras tiek pieprasīts, izspiests vai ticis pieņemts kukulis, par šāda veida valsts amatpersonu darbībām nekavējoties ziņot tiesībaizsardzības iestādēm, primāri Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam vai Iekšējās drošības birojam, kas specializējas šāda veida noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā. Atbilstoši Krimināllikuma 324. panta pirmajai daļai, personu, kura devusi kukuli, var atbrīvot no kriminālatbildības, ja kukulis šai personai izspiests vai ja tā pēc kukuļa došanas labprātīgi paziņo par notikušo un aktīvi veicina noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu.

Tāpat prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Administratīvā direktora dienesta
Komunikācijas un sabiedrisko attiecību
nodaļas vadītāja
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ