Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 22/03/2012

Prokurors norāda uz neprecizitātēm publikācijā laikrakstā „Neatkarīgā Rīta Avīze”

Valsts apsūdzību uzturošais prokurors Juris Juriss tā dēvētajā Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietā pauž viedokli par nekorekti atspoguļoto tiesas sēdes gaitu Neatkarīgās Rīta Avīzes 22. marta publikācijā „Tiesa neatbalsta Čigānes provokāciju”.

Prokurors uzsver, ka publikācijā nav patiesi norādīts, ka „Politiķes ziņojuma iztirzāšana notika starplaikos starp R. Meroni pratināšanām, līdz ar to faktiski iznāca, ka arī šī procesuālā darbība notika aiz slēgtām durvīm. Tāpēc notikumu gaita ir restaurēta no procesa dalībnieku stāstījumiem”. Tiesas sēde šajā daļā nebija slēgta un ikviena persona uz šo tiesas sēdes daļu varēja ierasties.

Tāpat neprecīzs ir apgalvojums par to, ka laikrakstā notikumu gaita ir restaurēta no procesa dalībnieku stāstījumiem, jo valsts apsūdzības uzturētāju viedoklis šajā jautājumā vispār netika uzklausīts, proti, NRA nemaz nav centusies to iegūt, neskatoties uz to, ka prokuratūra nekad nav iebildusi savas pozīcijas skaidrošanai, gadījumos, ja to neliedz normatīvie akti.

Kā norāda prokurors, tad patiesa nav arī norādītā informācija, ka „R. Krastiņš secinājis, ka tas nav nekas jauns, ka politiķi iegūst ziņas par kriminālprocesiem no viņiem draudzīgām amatpersonām. Reaģējot uz šo izteikumu, J. Juriss paziņojis, ka no advokāta puses tā esot neētiska rīcība.” Prokurora iebildumi, ar kuriem viņš vērsa tiesas uzmanību, bija attiecināmi ne vien uz nelielo daļu no tā, ko izvēles veidā laikraksts ir atspoguļojis, bet gan uz daudz plašāku aizstāvja rīcības izpausmi, kas izpaudās neētisku un nepamatotu apgalvojumu paušanā par valsts apsūdzētājiem kopumā, nebalstot savus apgalvojumus ne uz vienu konkrētu gadījumu. Aizstāvis aizrāvās tikai un vienīgi, šajā daļā, ar valsts apsūdzības uzturētāju apvainošanu, klāstot savus pieņēmumus, par ko aizstāvis pamatoti nopelnīja arī aizrādījumu no tiesas.  

Atpakaļ