Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 14/11/2012

Tiesai nodota krimināllieta par Ādažu militārajā poligonā notikušo sprādzienu

Šā gada 12.novembrī Specializētās vairāku nozaru prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā apsūdzēts vīrietis par nonāvēšanu aiz neuzmanības, kas izdarīta, rīkojoties ar sprāgstošām vielām, par smagu un vidēji smagu miesas bojājumu nodarīšanu aiz neuzmanības kā arī par šaujamieroču un munīciju glabāšanu bez attiecīgas atļaujas.

Apsūdzētā persona saukta pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 123.panta 2.daļas, 131.panta un 233.panta 2.daļas.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, apsūdzētais, laika periodā no 2011.gada 22.- 23.oktobrim piedalījās paaugstināta riska mācībās Ādažu militārajā poligonā un noklausījās Drošības tehnikas instruktāžu, par to parakstoties instruktāžu žurnālā. Neskatoties uz veikto instruktāžu par drošības pasākumiem un kategorisko aizliegumu aiztikt, celt un ņemt poligonā atrastos priekšmetus, apsūdzētais, neievērojot vispārējas drošības noteikumus darbam ar spridzināšanas ietaisēm, atrada izšautu, bet nesprāgušu granātu un ievietoja to savā mugursomā. Apsūdzētais, izmantojot savas profesionālās zināšanas un pieredzi darbā ar kaujas ieročiem, un citiem paaugstinātas bīstamības priekšmetiem, varēja paredzēt, ka izšauta, bet nesprāgusi granāta mehāniskas iedarbības rezultātā var sprāgt.

Tā, apsūdzētais, 2011.gada 23.oktobrī, būdams alkohola reibuma stāvoklī nolika savu mugursomu ar nesprāgušo granātu placī pie citu mācību dalībnieku mugursomām. Pēc mācību beigām dalībnieki devās paņemt savas personīgās mantas, kad, no ārējas mehāniskas iedarbības, apsūdzētā mugursomā ievietotā granāta sprāga. Sprādzienā ievainojumus guva 7 zemessargi un viens zemessargs no ievainojumiem mira.

Turklāt, apsūdzētais, nesaņemot speciālo atļauju, iegādājās un savā dzīvojamā mājā, pagrabā un garāžās neatļauti glabāja šaujamieročus, spridzināšanas ietaises un to sastāvdaļas, kā arī šaujamieroču munīciju.

Apsūdzētais savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā neatzīst.

Lieta nodota Rīgas rajona tiesai.

           

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Šēnberga
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Senberga@lrp.gov.lv

Atpakaļ