Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Paziņojumi presei

Publicēts 26/11/2013

No uzraugošo prokuroru grupas sastāva kriminālprocesā par būvkonstrukciju nobrukuma faktu tirdzniecības centrā „Maxima” tiek izslēgts viens prokurors

2013. gada 21. novembrī par būvkonstrukciju nobrukuma faktu tirdzniecības centrā „Maxima” Priedaines ielā 20, Rīgā, pēc Krimināllikuma 239. panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm tika uzsākts kriminālprocess Nr. 11511002713.

2013. gada 22. novembrī par izmeklēšanu uzraugošo prokuroru tika nozīmēts Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Ando Skalbe, savukārt ar 2013. gada 25. novembra rīkojumu, izmeklēšanas uzraudzības kvalitātes nodrošināšanas augstākajā līmenī nolūkā, par uzraugošajiem prokuroriem papildus tika nozīmēti arī minētās struktūrvienības prokurori Jekaterina Kušakova un Agris Skradailis.

2013. gada 26. novembrī prokurors Ando Skalbe, reaģējot uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova rīkojumu uz izmeklēšanas laiku atstādināt no amata pildīšanas sešus Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekus un, ņemot vērā, ka viņa sieva Dace Skalbe ir Rīgas pilsētas būvvaldes Būvniecības kontroles pārvaldes Būvniecības atļauju nodaļas vadītāja, amatā augstākam prokuroram iesniedza pieteikumu par viņa, kā kriminālprocesa Nr. 11511002713 izmeklēšanu uzraugošā prokurora, nomaiņu.

Prokurors norāda, ka nesaskata interešu konflikta esamību, jo viņa sieva, veicot darba pienākumus Rīgas pilsētas būvvaldē, nekad nav bijusi saistīta ar tirdzniecības centru „Maxima” Priedaines ielā 20, Rīgā. Lūgumu prokurors pamato ar nevēlēšanos radīt kaut vismazākās šaubas par izmeklēšanas un izmeklēšanas uzraudzības objektivitāti.

Izvērtējot pieteikuma motivāciju, amatā augstāks prokurors nekonstatēja kriminālprocesuālus šķēršļus prokurora uzraudzības funkciju tālākai realizēšanai; tāpat Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokurora pienākumu izpildītājs atzīst, ka nepastāv nemazākās šaubas par viņa vadītās struktūrvienības prokurora Ando Skalbes kompetenci, objektivitāti un neieinteresētību kriminālprocesa izmeklēšanas iznākumā.

Vienlaikus, nolūkā novērst visniecīgākās varbūtējās šaubas par izmeklēšanas un izmeklēšanas uzraudzības objektivitāti, kā arī par prokuratūras centieniem panākt krimināltiesisko attiecību tiesisko noregulējumu visaugstākajā līmenī, amatā augstāks prokurors ir uzskatījis par lietderīgu atkāpties no iepriekš noteiktās uzraugošo prokuroru grupas sastāva, izslēdzot prokuroru Ando Skalbi. Par nepieciešamību iekļaut citu uzraugošo prokuroru tiks izlemts vēlāk.

 

 

 

Aiga Šēnberga
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre
Adrese: Kalpaka bulvāris 6, Rīga, LV-1801
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Senberga@lrp.gov.lv

Atpakaļ